АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Неолибералният капитализъм е на 100 секунди от  Апокалипсиса

Васил Проданов - 25 януари 2020

През 1945 г. учените, които участват в проекта Манхатън по създаването на ядрената бомба започват да издават „Бюлетин на ядрените учени“ към  Чикагския университет. Две години по-късно те създават символичен „Часовник на Апокалипсиса“, използвайки образа на апокалипсиса, въплътен в идеята за „дванадесетия час“, за да предупреждават човечеството чрез преместването на стрелките му за опасностите от катастрофален край.

Всяка година от 1947 г. насам през януари те заедно с  екип от 13 Нобелови лауреати и други влиятелни фигури се събират и съобщават своята оценка за това колко  уязвимо е човечеството за предстояща катастрофа в резултат на война, надпревара във въоръжаването, разпространение на ядрените оръжия, нови технологии и климатични промени. За тази цел те преместват стрелките до дванадесетия фатален час на очакваната от тях катастрофа върху Часовника на Апокалипсиса.   Първоначално той е поставен на 7 минути до полунощ. Според големия екип, анализиращ опасностите за човечеството, най-далече от ядрената война сме били през 1991 г., когато се разпадна СССР, а стрелките на часовника бяха поставени на 17 минути от дванадесетия. С идването на Тръмп от 2018 г. те бяха сведени до 2 минути до полунощ, колкото са били в най-опасните времена на някогашната студена война през 1953 г. От тогава насам глобалният капитализъм, в който ни вкараха нашите български реставратори с лозунги за „преход към демокрацията“ като новото светло бъдеще на човечеството, стана още по-нестабилен, опасен, кризисен, разпадащ се. Това е мнението на американските учени и на редица големи световни лидери, заедно с тях.

Това се вижда от публикуваното преди два дни от тях съобщение в „Бюлетина на ядрените учени“. От него се вижда, че светът никога досега не е бил толкова близо до ядрения апокалипсис, както в момента. Тяхното съобщение бе с големи черни букви „ПО-БЛИЗКО ОТКОЛКОТО ВСЯКОГА ДОСЕГА: ОСТАВАТ 100 СЕКУНДИ ДО ПОЛУНОЩ“. Това заключение е направено от екип, който включва учени от Чикагския и водещи университети в света, знаменити журналисти и военни, както и влиятелни глобални лидери като Бан Ки-мун, бившия генерален секретар на ООН и Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия. Изпълнителен председател на групата е бившият губернатор на Калифорния Джери Браун, а консултативен борд на екипа е група от 13 Нобелови лауреати. Стрелките на символният часовник, с който се съпровожда ежегодното съобщение са преместени вече на толкова близко разстояние до дванадесетия час, на каквото не са се намирали никога досега, откакто съществуват ядрените оръжия. За първи път тази близост е изразена не в минути, а в секунди, за да се подчертае, колко близко сме до ужасния край. Кризисният капитализъм, който не може повече да бъде укротяван от СССР и източноевропейските страни от Варшавския договор върви към този край.

Това, което тревожи учените и знаменитите общественици е, че опасността от ядрената война днес се съчетава с климатичните промени, кибер войни,  кибер дезинформации, които ограничават възможностите на обществата да реагират адекватно. Те характеризират ситуацията с международната сигурност като „страшна“, тъй като световните лидери през последните години са довели до ерозия международната политическа инфраструктура за управление на рисковете. Бан Ки-мун се позова по този повод на оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран, на задънената улица в преговорите за ядрено разоръжаване, разделенията в Съвета за сигурност на ООН. Изтъква се, че в днешната информационна и пропагандна битка между държавите истините за това, което става изчезват в манипулации и дезинформации, а доверието в националните институции и правителства се срива.

Върви нова надпревара във въоръжаването и битки в нови сфери – не само във виртуалното пространство, но и в космоса. Еднополярният свят, появил се след разпадането на Съветския съюз вече е мнопополярен и възникват предпоставки за неочаквани събития, начало на регионални войни, които бързо може да ескалират в глобални и ядрени. Екипът от учени и световни лидери и журналисти заявяват категорично:  „Всяко убеждение, че заплахата от ядрена война е победена, е мираж.“ Напредъкът в новите технологии имат подривен ефект върху икономиките и обществата и води до надпревара в използването на изкуствения интелект, генното инженерство, биологичните оръжия, космическите оръжия, свръхзвуковите оръжия, автономните роботи-убийци, евгениката.

Оказва се, че в нито един момент на някогашната студена война между съветския социализъм и западния капитализъм светът не е бил толкова опасен. Докато имаше СССР и социализмът светът е бил по-сигурен, отколкото при днешния кризисен неолиберален капитализъм, намираща се на една минута и 40 секунди от своята катастрофа. И големите учени и политици призовават света към масови протести, към промени в поведението им в изборите в своите страни, в действия по обуздаването на днешния капитализъм с неговата свръхбогата олигархия, водеща ни към окончателен край.

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския…