АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Докога ще трае нашето извънредно положение?

Юрий Борисов - 02 април 2020

„Кабинетът иска извънредното положение заради коронавируса да е до 13 май, а не до 13 април“ (1).

Освен мотивите за това удължаване, правителството трябва да обясни при какви обстоятелства ще отмени извънредното положение и дали предвижда отмяната да стане на стъпки.

Ето кратка информация за това как се разсъждава във Франция.

Френският министър председател Едуар Филип обяви, че периодът на ограничения, свързани с епидемията от коронавирус, се удължава до 15 април. Научният съвет, създаден да помага на правителството в борбата му с  епидемията, смята, че ограниченията трябва да продължат най-малко до 28 април или шест седмици от тяхното въвеждане.

Френското правителство работи по различни сценарии за излизане от ограниченията (2). Всички сценарии предвиждат отмяната на ограниченията да стане постепенно. Тоест тази отмяна няма да бъде „наведнъж, навсякъде и за всички“ . Смята се, че ако няма ваксина, пълното премахване на ограниченията ще доведе до връщане на епидемията.

Какви критерии трябва да се имат предвид, за да се вземе решение за отмяна на ограниченията?

Първо, трябва да има ясни признаци, че епидемията регресира – броят на постъпващите в интензивните отделения трябва да намалява.

Второ, възможно е ограниченията да се вдигат регион по регион, доколкото регионите са обхванати от епидемията в различно време и епидемиологичната обстановка в тях е различна.

Трето, критерий за намаляване или сваляне на ограниченията може да бъде „здравният профил“ на хората. Например на хората, които вече са „имунизирани“, тоест заболелите и оздравелите, може да се разреши връщане на работа. Експертите обаче предупреждават, че този критерий е безспорен само ако са имунизирани над 50% от населението – при по-нисък процент се рискува броят на случаите да започне да се увеличава отново. При тази хипотеза от изключителна важност е капацитетът на държавата за масово тестване.

Четвърто, оправдано е вдигането на ограниченията по сектори. Допустимо е първо да възстановят работата си определени професии, те да бъдат последвани от ресторантите и баровете, като особено трябва да се внимава в преценката за училищата.

Обсъждат се и комбинирани подходи. Например, може ограниченията да бъдат вдигнати по-рано за определени категории жители на определени региони.

Експертите не изключват връщане на коронавируса през есента, дори през пролетта епидемията да отшуми. При тази хипотеза най-сигурното решение е поддържането на ограниченията до изработването на ваксина.

Ето кратка информация за преценки и в други държави.

В Ухан, Китай, жителите са помолени да си стоят вкъщи от 23 януари. Те трябва да изчакат до 8 април, за да възобновят свободното си движение, тоест период на ограничения от два месеца и половина.

В Италия, най-засегнатата европейска страна, експертите смятат, че ограниченията ще са валидни поне до средата на май.

Великобритания предвижда, че ще се върне към нормалния живот след 6 месеца, като след 3 месеца стриктни мерки ще започне постепенното им либерализиране.

Изследователи от Харвардския университет смятат, че без ваксина може да е необходимо да се поддържат периодични мерки за социално дистанциране до 2022 г. (3).

Юрий Борисов

(1) https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/01/4048818_koronavirusut_v_bulgariia_izvunrednoto_polojenie_shte/?utm_source=email&utm_medium=email&utm_campaign=mynews

(2) https://www.lesechos.fr/politique-societe/societe/coronavirus-cinq-questions-sur-la-levee-du-confinement-en-france-1191283

(3) https://www.bbc.com/future/article/20200324-covid-19-how-social-distancing-can-beat-coronavirus

 

 

 

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…