АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
За Благодатния огън 2020

Юрий Борисов - 15 април 2020

Тази година малко над 10 души ще влязат на Велика събота в Храм  „Свето Възкресение Господне“ в Йерусалим . Вярващи от цял ​​свят ще чакат огъня в самолетите си на летище Бен Гурион (Тел Авив). Преди дни Йерусалимският патриарх Теофил III заяви , че Светият огън ще бъде пренесен във всички страни, които ще изпратят своите представители в Тел Авив в Велика събота.

За Русия –  Фонд Андрей Първозвани  (ФАП) ще организира вземането на Светия огън. Представители на Фонда ще изчакат Огъня на борда на самолета, а светилниците  ще бъдат доставени от руското посолство от Йерусалим на летище Бен Гурион .  След това Светият огън ще прелети до московския Храм Христос Спасител.

За България – На 9 април БПЦ съобщава, че полет до Тел Авив няма да има. Ще се ползва благодатен огън, запазен от миналата година.

Само 5 дни преди това, на 4 април, Светият Синод съобщава, че Благодатният огън ще бъде донесен от Йерусалим в България, като ние ще изпратим делегация само от двама души – западно и средноевропейският митрополит Антоний и директора на Дирекция „Вероизповедания“ Емил Велинов. Те няма да слизат от самолета и ще получат огъня при строги мерки за сигурност.

Както доста неща, свързани с коронавируса в България, и това преобръщане на намеренията се основава на някаква странна логика. Не е логично да разрешиш храмовете да приемат вярващи, а да не разрешиш на двама човека да отидат до Йерусалим със самолет, за да получат Благодатния огън при строги санитарни мерки. Вероятно се притесняваме от заразен огън? Вероятно допускаме, че коронавирусът се предава и чрез огън?

Явно при този казус сериозно са извивани ръце. А обещанието, че спестените от самолетния полет пари ще бъдат дарени за борба са коронавируса, е много трогателно.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…