АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Исландия – „страната идеал“ в борбата с коронавируса

Юрий Борисов - 17 април 2020

Исландия е наречена „страна – идеал“ в борбата срещу коронавируса. Оценката е на американското списание New England Journal of Medicine.

Тестването на COVID-19 в страната започва на 31 януари, много преди вирусът да получи името си, а Световната здравна организация да заговори за пандемия. Тестването започва да се извършва месец преди първият случай да бъде открит.

В начелото диагнозата е потвърдена в 13% от изследваните. Тогава започва масово тестване. В резултат на това Исландия става световен лидер по брой проверки на глава от населението.

Оказва се, че в 43 % от случаите заразените нямат симптоми или смятат, че имат обикновена настинка или грип. Тези, които са получили положителен резултат се изолират вкъщи до 10 дни до отрицателен резултат в нов тест. Така се прилага класическият подход да бъдат изолирани болните, а не здравите.

Според последните данни в Исландия са открити малко повече от 1,7 хиляди случая на инфекция, 8 души са загинали. Коефициентът на смъртност е 10 пъти по-нисък, отколкото например във Франция.

Според местните власти пикът на епидемията вече е преминал и в началото на май ще бъдат отворени музеите, училищата и университетите. Детските градини и началните училища изобщо не са затваряни.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…