АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Бори ли се България днес за нещо в ЕС?

Юрий Борисов - 18 май 2020

Днес в 17 ч. на видеоконференция Меркел и Макрон са съобщили за готовността на Германия и Франция да отстояват Фонд за възстановяване на ЕС, разполагащ с 500 млрд евро. Досега европейските лидери говореха за сума от 1000 – 1500 млрд евро. Европейският парламент обяви, че според него необходимата сума е 2000 млрд евро. Дали това драстично сваляне на сумата е в резултат на скандала между Германския конституционен съд и ЕЦБ тепърва ще разберем.

Как ще се връщат тези пари? Макрон и Меркел са се разбрали да отстояват общ дълг. Което само по себе си е огромна крачка по посока на по-силен интегритет на общността. За кого са тези пари обаче? Двамата ръководители хем казват, че никоя европейска страна няма да бъде оставена сама да се спасява, хем съобщават, че парите са за най-засегнатите от коронавируса страни. Фондът е уж за 27-те страни, но Меркел дръпна реч на 13 май, в която като основна задача видя „по-голяма интеграция на евро зоната“. Ще почакаме, ще разберем – на 27 май шефката на ЕС Урсула фон дер Лайен в Брюксел ще обяви подробности за плана за икономическо възстановяване.

Каква е позицията на България? Къде сме ние в споровете? Борим ли се да влезем в „най-засегнатите страни“, защото „засягането“ не е просто по-голям брой заразени, но и изпадане в непосилна, бедствена финансова ситуация, какъвто е случая с много наши бедни зад борда? Заем ли ще получим или финансова помощ? За какво се борим, и борим ли се изобщо за нещо?

Всички тези въпроси явно са държавна тайна. Ние знаем какво е казал Божков за Домусчиев, какво е казал Борисов за Божков, с какво ни е заплашил Мутафчийски, какво мисли Бетина Жотева за свободата на словото, но дали някой наш държавник се бори за българските интереси на европейската сцена, това не знаем. А  може би не знаем, защото никой за нищо не се бори.

За нашите управляващи явно е достатъчно народонаселението да знае, че е спасено от смърт и че благоденства, защото ако управляват други, катастрофата е неминуема.

След като и Докладът за коронавируса от 400 страници на Медицинския експертен съвет се оказа държавна тайна, нещата са ясни.

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…