АНАЛИЗИ > СТАТИИ
„Булгар! Булгар!“ в пандемичната икономика

Юрий Борисов - 31 май 2020

След речта на г-жа Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент [1], в която председателката на ЕК обясни какви пари ще харчи ЕС в отговор на здравната и икономическата криза, първият етап на пандемичното битие на съюза сякаш приключи.

Какво се случи за тези три месеца – от март до днес?

Неочаквано висока заболеваемост и смъртност от Covid-19 в страни като Испания, Италия, Франция… Обявяване на епидемия във всички страни на съюза и масово карантиниране на населението. Затваряне на хотели, ресторанти, културни институции, предприятия. Забрана за спортни мероприятия и струпване на хора. В резултат – рязък спад на потреблението, срив на услуги и производства. Хората масово оставаха без работа, респективно без доходи.

Тази безпрецедентна ситуация предизвика немислимо до този момент харчене на правителствени пари, за да бъдат компенсирани в някаква степен и бизнесът, и наемният труд. Висшите европейски чиновници буквално отмениха финансовите правила, по които ЕС живя досега, и призоваха за масирано теглене на заеми. Европейската централна банка застана с цялата си мощ зад правителствата, готова да изкупува дълговете им. Съюзът създава нови фондове и започва да раздава пари. Обещава, че ще продължи да го прави, докато кризата бъде овладяна. Меркел и Макрон настояват за колективен кредит от 500 млрд. евро, които ЕС да разпредели между държавите от съюза. Според наблюдатели това си е истинска „коперниканска революция“ [2], тъй като Германия винаги досега е била против колективното задлъжняване на ЕС. Г-жа Фон дер Лайен обяви мерки за справяне с кризата на обща стойност 2,4 трилиона евро.

Какво прави България в тази ситуация? България поставя нови антирекорди! Докато другите развързват кесиите, нашето правителство решава, че ще продължи да спазва финансовите правила на ЕС от преди кризата. Без никой да му го иска, и дори когато го подканят да не го прави!

Рекордът в стил „Булгар! Булгар!“ не остана незабелязан от европейските чиновници, които озадачено съобщиха на света, че в условията на отключена финансова щедрост единствено България продължава да спазва строгите правила на съюза и засега няма намерение да прескача прага от 3 % бюджетен дефицит [3]. Това означава, че има-няма криза, нашето управление смята за излишно да глези народа с „раздути“ разходи. Как се постига това? И защо ли другите европейски страни не могат да ни стигнат?

Най-напред за другите. Още в началото на кризата редица от тях прецениха, че справянето с нея ще им струва разходи доста над обичайните. Гърция обяви антикризисен пакет на стойност от 5,35% от БВП, Германия – 7,2%, Полша – 9%, Чехия – 16%, Унгария – 20%! И защо такива числа? Най-ясно го каза премиерът на Полша Матеуш Моравецки: „Искаме да преминем през следващите няколко критични месеца непокътнати.“  [4]. Унгарският премиер Орбан също беше лаконичен и ясен: „Целта е да се създадат толкова работни места, колкото вирусът е унищожил.“ [5].

Българският антикризисен пакет е в размер на 4% от БВП, но по-голямата част от тях са за кредити. За сравнение ‒ кредитите в Унгария са едва около 20% от антикризисния пакет на страната.

В редица държави правителствата поеха 80% и повече от заплатите на хората, принудени да си останат вкъщи по заповед на властта. Испанското правителство пък направо въведе базов доход за своите най-бедни граждани [6].

На кого в България дадохме най-много пари – 330 млн. лв. ‒ кеш? На полицаи и военни. Защо и на военни, никой не разбра. Може би защото военният министър е коалиционен партньор. Медиците на първа линия заслужиха значително по-скромна сума – 90 млн. лв.

На другите, които трябваше да си стоят в къщи и да не работят, на практика им се каза да се оправят както могат. И за да не бъде посланието съвсем жестоко, властта им предложи да теглят кредити. Бизнесът пък беше „ощастливен“ с мярката 60/40. Защо точно 60%, а не 80, например? Ами защото ако работникът се регистрира като безработен, ще получава 60% по закон. За да не се бръкне държавата и с един лев повече, значи. Затова. Бизнесът с право оцени тази мярка като неудачна. Към 11 май само 4% от фирмите се бяха възползвали от нея. И как да бъде иначе. Ако работникът не формира приходи, т.е. ако не си изкарва заплатата, по каква логика собственикът да му плаща 40% от възнаграждението?

Българското правителство все пак получи от ЕС една добра сума от 1,35 млрд. евро за преодоляване на новата криза. И тъй като не би било много прилично тя изцяло да бъде спестена, властта обяви като мярка възможността да се теглят кредити – безлихвени или необезпечени. Грантовете се оказаха символични ‒ 173 млн. за микро и малки фирми и 156 млн. лева за т. нар. средни предприятия. Тази пестеливост не попречи, разбира се, на министър-председателя гръмогласно да заяви, че България се е превърнала в „рог на изобилието“.

Защо у други държави – така, а у нас – иначе?

Българското правителство не се притеснява от негативна реакция на населението. Народът е свикнал да живее невероятно мизерно. Достатъчно е да се спомене, че средната пенсия за над 2 милиона граждани е под 200 евро на месец.

Второ, това правителство пребивава в изключителен медиен комфорт. В началото на кризата се чуваха някакви вопли на граждани „как ще си хранят децата“, после обаче проблемът с прехраната тотално изчезна от основните медии. Което означава, че престана да съществува за обществото.

Трето, карантината позволи на властта да спира в зародиш всякакви масови действия. В столицата мирна демонстрация в подкрепа на хората, останали без работа и средства за препитание, организирана при това със спазване на всички противоепидемични мерки, беше забранена, а инициаторите ѝ ‒ заплашени с непосилна глоба и затвор.

Четвърто, дори когато граждани успеят да се съберат на протест, те формулират просто „Оставка!“ и до никаква финансова конкретика не могат да стигнат.

Пето, икономическите неблагополучия на страната не се отразяват върху политическите рейтинги. В политическо отношение българският избирател е скаран с числата. На него му въздействат „мъжкарското поведение“, проявата на „бащина грижа“, „личната корпоративна и трудова зависимост от властта“ и прочее. Това ниски доходи, огромни неравенства, висока смъртност, ниска раждаемост, голяма заболеваемост, изтичане на човешки ресурс от страната и влияние на управлението върху съответните показатели са теоретични неща, отвлечени понятия, обективни дадености, съдба.

Шесто, ако някъде все пак се зароди алтернатива, тя бива медийно удушена, и кръгът се затваря.

Защо все пак българските власти не „развързаха кесията“ повече, след като имат височайша европейска благословия и при възстановяване на средствата могат да очакват сериозна международна подкрепа?

А защо да го правят? Вътрешна морална и политическа потребност нямат; външен натиск няма; политически ресурс, който да застрашава властта им, няма; медийна среда, която да им диша във врата и да ги притеснява, няма.

Наистина, защо да го правят? Не е ли по-добре да си формират буфери и да не си тровят живота със сложни финансови задачи?

А иначе българите се оказахме най-притеснени за финансовото си положение. Разтревожени са цели 62%. Това също е рекорд – този път отдолу. Само за сравнение ‒ на „дъното“ на класацията е Дания – с 10% [7]. Явно там усещането на хората, че ще бъдат защитени, е доста по-силно.

 

–––

[1https://ec.europa.eu/commission/pre…

[2] Вж. Liberation, „Le couple francoallemand sort de son confinement“ („Френско – немската двойка излиза от карантината си“), 19 май 2020.

[3] Признанието за изключителност получихме не от кого да е, а от европейския комисар по икономиката и финансови въпроси Паоло Джентилони. На 20 май т.г. той ни отличи:„Дефицитите в бюджета на всички страни от ЕС, с изключение на България, ще се разширят значително над тавана, зададен от ЕС, за до 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година“https://www.economic.bg/bg/news/12/…

[4https://www.bloombergtv.bg/novini-o…

[5https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/0…

[6] Испания реши да плаща базов доход на 850 000 домакинства, които са 2,5 милиона испанци, в мoмeнтa пoлyчaвaщи минимaлни дoxoди. Щe бъдaт плaщaни cyми oт минимyм 550 eвpo мeceчнo нa eдин чoвeĸ.

[7] Проучване на Eurofound „Живот, работа и COVID-19“, https://www.economic.bg/bg/news/12/…

Източник - Монд дипломатик - българско издание
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…