АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Десницата се готви за властта като по учебник

Юрий Борисов - 23 октомври 2020

Когато се зададат избори, има една опозиционна хватка, която наблюдаваме вече трийсет години. На опозиционни медии им се възлага задачата да обяснят какви капани залага отиващата си власт. Капан до капана. После съответната опозиционна сила  като вземе властта, започва да се вайка: „Направо не сме предполагали какво наследство получаваме!“ и „Нещата не могат да се оправят с магическа пръчка!“ Под прикритието на тези вълшебни думички новата власт продължава спокойно да управлява по същия начин, по който е управлявала и предишната.

Днес ролята на експерта, който разкрива колко невъзможно трудно ще бъде на новата власт се явява Медиапул. Всички знаем, че градската десница около Христо Иванов в комбинация със Слави Трифонов се готвят за властта. И рупорът Медиапул е насреща, за да изпълни опозиционния мисловен трик.

„Бюджетната бомба на Борисов“, медията ни подготвя днес още със заглавието на пропагандната си статия (1). После казва: „Следващото правителство може да се наложи да си търси сапьор вместо финансов министър, ако се съди по финансовите капани, които управлението на ГЕРБ залага…“

Само забележете, новата власт, за да управлява, не се нуждае от добри финансисти, тя се нуждае от военни, от сапьори – толкова безнадеждно военно ще бъде положението!

Какви са аргументите?  Актуализацията на бюджета за тази година вдигал бюджетния дефицит до 4,4% от БВП, а в бюджета за 2021 г. е заложен дефицит от 3,9%. Тези числа медията квалифицира като „ЗНАЧИТЕЛНИ бюджетни дефицити. Тук хората, което имат понятие от макроикономика, е редно да попитат: „значителни в сравнение с кое?“ Защото в Eвpoпeйcĸия cъюз ĸaтo цялo бюджeтният дeфицит е от порядъка на 11%, като например Австрия е със 17%, а Полша с близо 20%.  B EC ĸaтo цялo публичният дълг  по отношение на БВП е към 90%, докато в България е 21% (2).

Разбира се, Медиапул играе сложно, поне на два фронта. Тук, при разобличаването на Борисов, трябва да бъде ударена и левицата. Станишев бил оставил през 2009 г. същите капани. Борисов оставял държавата толкова нещастна, колкото я бил заварил.

Тъй като десницата се готви за власт, трябва да се покаже точно къде са непростимо големите харчове. „…завишените чувствително социални плащания за пенсии и подпомагане…“ Ама, разбира се! Увеличените пенсии и помощи ще направят направо невъзможно да се управлява! Да се готвят сапьорите! „Според проекта на МФ само вдигането на пенсиите, обещано от Борисов, ще глътне допълнителни 1.77 млрд. лв.“

Обърнете внимание на глагола, който се използва: „ДА ГЛЪТНА“. Пенсионерите ненаситни направо гълтат пари. Това, че богатите в България са оставени да живеят като във финансов рай, това не е проблем, това нищо не гълта! Тук при гълтането са споменати без срам  дори и обещаните за 2021 г. 47 млн. лв. за еднократни финансови добавки за храна (по 120 лв. годишно) на пенсионерите с най-ниските пенсии.

Проблемите, които създава Борисов, изобщо не са процентите на бюджетен дефицит и държавен дълг. Нито увеличените пенсии. Нито увеличените помощи. Тези проценти от гледна точка на европейската практика са нормални, дори ниски.

Финансовите проблеми, които Борисов оставя след 10 годишно управление, са на друго място. Първо, цялата данъчна система „работи“ за увеличаването на неравенствата, които вече са най-големи в Европа. Бедните са абсолютно незащитени.  Най-бедните оцеляват при условия, които са неразбираеми, дори немислими за средния европеец. Второ, финансовото поведение на правителството беше абсолютно неадекватно на потребностите, които създаде здравната криза. Тук е достатъчно да припомним, че докато европейските държави харчеха пари, за да спасяват бизнеси и хора, нашите управляващи формираха бюджетни излишъци. По това „първо и второ“ десницата изобщо не се произнася. Те не я притесняват. За „първо“ е абсолютно сигурно, че ако дойдат на власт ще продължат тази дясна политика. За „второ“, като слушаме как десните медии реват, че много пари „се гълтат“ в обществото, можем също да очакваме „спестовност“, която знаем кого ще удари най-много. Има и трето – опитите за финансово съсипване на непослушните бизнесмени от всякакъв калибър и раздаване на държавните поръчки само на „наши“.  Поне за това „трето“ да се надяваме, че следващата власт, която е да е тя, няма да бъде толкова мутренска.

(1) https://www.mediapool.bg/byudzhetnata-bomba-na-borisov-news313535.html

(2) https://money.bg/economics/balgariya-e-vtora-v-es-po-nay-nisak-byudzheten-defitsit-i-vanshen-dalg.html

 

 

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…