АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Германският външен министър: Европа трябва да осъзнае собствените си интереси

Юрий Борисов - 27 октомври 2020

В анализ, написан за „Ди Велт“, външният министър на Германия Хайко Маас казва неща, които не се чуват често от висши политици на ЕС. „Целта (на ЕС – б.м.) трябва да бъде следната: европейски суверенитет. Това не означава някакво отдалечаване от трансатлантическото партньорство, напротив: само такава Европа, която полага убедителни усилия, насочени към осъзнаване на собствените интереси в областта на сигурността, ще бъде и занапред привлекателен партньор за САЩ“ (цит. по БГНЕС).

Ясно признание, че „европейският суверенитет“ е цел, а не реалност. Ясно признание, че Европа не осъзнава собствените си интереси в областта на сигурността, след като трябва да полага убедителни усилия в тази посока. На чии интереси служи тогава Европа, след като не осъзнава своите собствени?

България също не осъзнава своите собствени интереси в областта на сигурността. След като е съгласна на наша територия да се разполагат още и още чужди войски, насочили оръжията си срещу Русия… След като й минава през ума да разположи на своя територия ядрено оръжие, което автоматично ще стане мишена на ракети отвъд Черно море. Единствената успокоителна мисъл е, че не сме сами с жертван суверенитет. Цяла Европа в същност се оказва без суверенитет, който може и да стане евентуално нейна цел. Да разчитаме силните в Европа по-бързо да узреят за думите на Хайко Маас. Защото явно трудно можем да разчитаме на своя собствен разум.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…