АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Бойко Борисов да прати много здраве на Борис Джонсън

Юрий Борисов - 06 януари 2021

След като се похвалихме като държава, че имаме най-нисък бюджетен дефицит, защото властта ни е  умна, съобразителна и знаеща, трябва да направим следващата крачка – да изнасяме опит.

Ето, например, какво трябва да направим, след като научаваме, че английското правителство е решило да задели 4,6 млрд паунда (6,2 млрд щ. д.) за бизнеса, който е затворил заради правителствените санитарни мерки. Общата сума пък за сегашната подкрепа на бизнеса и работниците е 18 млрд паунда.

Трябва да натоварим нашето посолство с приятната експертна задача да предаде на Борис Джонсън много поздрави от Бойко Борисов и да му обясни, че не е необходимо да се заделят толкова много пари за бизнеса и работещите. Това увеличава значително бюджетния дефицит. Ще им напомним, че бюджетният дефицит на Великобритания в средата на миналата година е бил повече от ВБП – цели 1,9 трлн паунда, което си е цели 100,9% от БВП. Това състояние е смешно и не бива да се утежнява още с нови неразумни разходи. Ще им напомним също, че след първата вълна на пандемията Англия си позволи доста лековато да увеличи бюджетните си разходи с 50% на месечна база, за да изплаща заплати на 12 млн. служители принудени да излязат в неплатен отпуск заради коронавируса.

Когато ни попитат „А как да постъпим?“, ние с гордост ще им споделим българския опит. Ето, например, ние преди дни обявихме, че ще отделим 156 млн. лева за бизнеса, който не работи заради мерките срещу пандемията. Стига му толкова на бизнеса. Той ще издържи, няма къде да ходи.  Ще изразим увереност, че и английският бизнес ще издържи ако получи символични помощи. Няма защо толкова да се глези, а пък страната да се излага в очите на всички компетентни икономисти и управленци по света и най-вече на българските.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и право, естетика, обществознание, логика и психология във ФЕГ „Ромен Ролан“. …