АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Думи за великия Петър I Български

Юрий Борисов - 30 януари 2021

Днес българската православна църква чества паметта на един велик български цар – Петър I (910 (?) – 30 януари 970). Велик, защото в епохата на Средновековието, когато войната е била едва ли не естествено състояние на държавите, той е запазил мира за своя народ за цели 42 години. На всичкото отгоре велика Византия му е плащала данък през цялото време на неговото управление. Когато бях ученик ни учеха, че цар Петър I е слаб цар. Слаб, защото не е водел успешни битки, не е громил врага, не е разширявал границите на България. Ако приложим към него обаче „способността да твориш мир“ той няма равен на себе си! Цели две поколения не са знаели какво е война!

Много жалко, че нямаме исторически източници, които да ни разкажат за живота през тези години. Български източници на практика нямаме. Това, което знаем за нашата средновековна България го научаваме главно от византийски историци. А те са писали за България тогава, когато Византия е била във война с нас.

Защо българските монаси тогава  не са описвали своята епоха? Защо не сме имали историци? Ровя се в книгите, но отговорът на този въпрос за мен остава загадка. Дори за т.нар. наш „Златен век“ почти нищо не знаем. Грамотните тогава са превеждали религиозни книги, писали жития, но не са описвали живота на своята страна – културен, политически и икономически. Питал съм за това и проф. Божидар Димитров, и проф. Андрей Пантев, и проф. Станислав Станилов, и акад. Васил Гюзелев, но удовлетворителен отговор нямам.

А може би сме имали книги, които по-късно, по време на турското робство за били изгорени? Десетки манастири са били унищожени… Да, но как тогава е запазена гръцка литература? Гърците също за били под турско робство! Техните свети обители също са били християнски и са били трън в очите на мюсюлманските управници! Вярно, наши славянски християнски книги са унищожавани не по-малко яростно и от гърците!

Не знам, не знам…

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…