АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Искра Баева: Горбачов бе инициаторът на капитулацията на Съветския съюз и на Източния блок

Искра Баева - 06 март 2021

Тя прогнозира голямо глобално противоборство,
което ще минава и през засегнатите страни

 

„Неслучайно националната оценка и оценката на света за Михаил Горбачов са толкова различни. Той не толкова подпомогна Запада за спечелването на Студената война, той беше инициаторът на капитулацията на Съветския съюз и на Източния блок. Горбачов е акушерът на този завършек и няма съмнение, че светът си отдъхна след края на Студената война. Нещата обаче изглеждат по съвършено различен начин за Руската федерация“. Това коментира пред БНР проф. Искра Баева, преподавател по история в СУ „Св. Климент Охридски“. Последният генерален секретар на ЦК на КПСС и първи и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов отпразнува 90-ата си годишнина на 2-ри март.

Тя посочи, че в началото на 90-те години Русия се е движела формално, от политическа гледна точка, в посока на демокрацията, „но крахът на тези тенденции сложиха икономическите процеси и се създадоха големи неравенства, възможност за обогатяване на малка група хора от държавната собственост“. 

„Различните икономически последици повлияха на процесите на демократизация в Русия. Но има и външнополитически процес. Геополитиката след краха на Студената война мина през различни фази. Когато Русия започна да се централизира отново и да търси връщане на по-голямата си роля в света, тя се превърна отново в конкурент и започна ново противопоставяне. Това противопоставяне на Запада като носител на демокрацията постави под въпрос смисъла на демократичните постижения на Руската федерация“.

В предаването „Събота 150“ проф. Баева допълни:

„В Русия се оформя консервативна система, която хем се възползва от традициите на Руската империя, хем се противопоставя на своите противници от Запада. Неспособността на демокрацията да се справи с големите предизвикателства подсилва авторитарните нагласи в руското общество и авторитарната система“.

Според проф. Искра Баева руският президент Владимир Путин ще се дистанцира от властта, „защото му е ясно, че най-големият проблем на авторитарната власт е наследството“.

Прогнозата на историка е за голямо глобално противоборство, което ще минава и през засегнатите страни.

Интервюто с проф. Искра Баева можете да чуете в звуковия файл.

Източник - БНР, Събота 150, 6 март 2021
Проф. д-р по история Искра Баева е родена в София, завършила е специалност история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1974 г. Защитила е през 1982 г. дисертация на тема „Полската селска партия на Станислав Миколайчик, 1945-1948 г. “, след което става преподавателка по съвременна световна история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.…