АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Как българската глупост скара европейски държави?

Симеон Николов - 16 март 2021

След като австрийският канцлер Себастиан Курц обвини няколко европейски държави в това, че са си осигурили доставки на ваксини извън общия план за разпределение, говорител на Министерството на здравеопазването на Нидерландия разясни пред германската агенция ДПА, че една страна се е отказала от ваксините и те били разпределени между други страни. Оказва се, че тази страна е била България. Според коментари в Нидерландия и Германия, България се е отказала от модерните RNA–ваксини, защото са й се сторили много скъпи, а и изисквали специални хладилници за охлаждане. Нидерландия последна започна ваксинирането. Малта пък разполага с три пъти повече ваксини от България.

От Брюксел премълчават, че най–скъпите ваксини, особено тази на BioN/Pfizer, са почти недостъпни за по–бедните държави. Потвърждава се, че България не е поискала да вземе определеното й количество от ваксината на BioN/Pfizer. Макар че 18 евро не е чак толкова скъпо и за България. Още повече пък на фона на милиардите, изхвърлени през прозореца на един премиерски джип.

САЩ също са се презапасили с ваксини. Напрежението между САЩ и Европа обаче нараства заради забраната на Вашингтон за износ на необходими продукти за производство на ваксините.

В същото време всеки ден забавяне на ваксините води до загуба на човешки животи. В Германия на 10 000 заразени дневно, 140 души умират.

Само преди дни в Германия беше заведено съдебно дело за лошото управление на кризата. Би ли се осмелил някой в България да направи това? ХДС от управляващата коалиция загуби изборите в две провинции, за което освен кризата допринесе и скандала с двама депутати, замесени в търговия с маски.

С колко ли процента повече трябва да загуби ГЕРБ на изборите и колко съдебни дела повече трябва да бъдат заведени в България, ако се пресметне, че корупцията в България е многократно по–висока, здравната ни система е трагична, за загубените човешки животи от некадърното управление на кризата обвиняват поведението ни, а нехуманното отношение към майките и бащите ни /онези нещастници от забравената IV група/ е показател за нецивилизованост?

Не е лошо преди изборите да си припомним това, което още древните римляни са проумяли: Несправедливостта към един е заплаха за всички!

Източник - Фейсбук
Симеон Николов е български дипломат, заместник-министър на отбраната през периода 2005-2008 г. Завършил е Техническия университет, Дрезден, ГДР. Работил е в Министерството на външните работи, има 2 мандата в Германия - в посолството в Бон и в дипломатическото бюро в Берлин. Достига до длъжност съветник в дирекция „Координация и анализи“. Работил е като главен експерт по международна политика и сигурност при президента Георги Първанов (2003-2005). Член е на Управителния съвет на…