АНАЛИЗИ > СТАТИИ
ОТ 2001 Г. ДОСЕГА САЩ СА ПРОГОНИЛИ МЕЖДУ 37 И 59 МЛН. ДУШИ ОТ РОДНИТЕ ИМ ДОМОВЕ И МЕСТА

Васил Проданов - 27 март 2021

Уотсън института по международни и публични проблеми към Университета Браун, част от водещите университети в света в така нар. Бръшлянена лига в САЩ разработва през последните години проект „Разходите за войната“, посветен на последствията от „демократизиращите“ войни, водени от САЩ през последните две десетилетия. Какво показват проучванията на този водещ американски университет?

  • През изминалите две десетилетия САЩ са водили военни действия в 85 държави в света.
  • Над 801 хиляди души са умрели в резултат на директни удари с американски бомби, ракети, куршуми, дронове, а непряко са загинали още няколко пъти по толкова.
  • От директно разстреляните или взривените с американско оръжие са над 335 хиляди обикновени невинни граждани – жени, деца, старци и пр..
  • Между 37 и 59 милиона души са били прогонени от родните им места домове. От своите домове са били прогонени 5.3 милиона афганистанци, 9.2 милиона иракчани, 3.7 милиона пакистанци, 1.7 милиона филипинци, 4.2 милиона сомалийци, 4.4 милиона йеменци, 1.2 милиона либийци, 7.1 милиона сирийци.
  • Федералните разходи за тези войни са 6.4 трилиона долара.
  • Една част от прогонените се насочиха към Европа, където протече процес на ислямизация в редица европейски държави, а това доведе до възхода на десни, антиемигрантски, популистки и расистки движения и партии.
  • Всичко това е правено в името на „демокрацията“, но на практика войните са водели до нарушаване на човешки права и свободи в държавите, в които са се провеждали те.

Прогонените от „демократизиращите“ света САЩ са над 8 пъти повече от днешно население на България. Преди 31 години то бе с 2 милиона повече. В България не падаха бомби, но с действията на тези, които налагаха неолибералния компрадорски и клептократски капитализъм за 31 години бяха унищожени или прогонени 2 милиона души. Страната бе превърната в в място с най-болно, бързо умиращо и изчезващо население на земята. По времето на „лошия“ Тодор Живков и неговите предшественици населението на България се увеличава с няколко милиона души, по времето на неговите громители и „демократизатори“ на страната, то намаля с два милиона души. Това е повече отколкото за 5 века под Османско робство. След завоюването на България от османските турци нейното население намалява с около 1 милион души. След това започва да расте и за пет века се увеличава с няколко милиона души. След трите десетилетия компрадорски и клептократски капитализъм, наречен от неговите създатели „демокрацията“, нейното население намаля с 2 милиона души.

 

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския научен институт. За контакт: vprodanov@hotmail.com