АНАЛИЗИ > СТАТИИ
КИТАЙСКИЯТ ДОКЛАД ЗА ТЕЖКИ НАРУШЕНИЯ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА В САЩ

Васил Проданов - 04 април 2021

Известно е, че през последните десетилетия годишните доклади, правени от Държавния департамент на САЩ за нарушаването на човешките права в различни страни в света са един от важните инструменти за американско влияние, средство в новата студена война с Китай и Русия и аргументи при намесата в живота на една или друга страна чрез санкции, цветни революции или директни военни нападения.

Като реакция на тези доклади през последните години Китай започна да публикува годишни доклади за нарушения на човешките права в САЩ, за да им покаже, че който гроб копае другимо сам пада в него и че за да имаш самочувствието да сочиш с пръст другите и да разправяш колко грешни са те, ти самият трябва да си морално чист и за пример. Преди година вече споделих данните от предходния доклад на Китай за нарушаване на човешките права в САЩ.

Кои са по интересните данни, които откриваме в тазгодишния доклад, публикуван наскоро, почти едновременно с доклада на Държавния департамент на САЩ?

В началото той започва с два цитата. Първият е на убитият чрез задушаване с крак от полицай афроамериканец Джорд Флойд, стенещ предсмъртно „Не мога да дишам“, а вторият на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер: „Сцените (с насилието в Капитолия), които видяхме са резултат на лъжи и много лъжи, на разделение и презрение към демокрацията, на омраза и подстрекателство – даже от най-високо ниво“. Тези цитати крият зад себе си няколко основни групи от факти.

  • Това, че поради безотговорността на американското правителство в САЩ епидемията през изминалата година излезе изпод контрол и се превърна в човешка трагедия. Американските лидери пренебрегнаха предупрежденията на експертите. В края на февруари 2021 г. в САЩ  живее под 5 % от световното население, докато броят на заразените там е над една четвърт от световното население, а на умрелите е близо една пета от световното население. Над 500 000 американци са загубили живота си, заради безотговорността на правителството. Загубили са такова основно право като правото на живот, което правителството е било длъжно и би могло да запази. Половин милион американци са били убити от системата, неизмеримо по-малко те са като процент например в системите на китайския и кубинския социализъм.
  • Имаме неравенство и в заболеваемостта и във възможността за лечение – проучване на Агенция Галъп показва, че всеки седми възрастен американец отговаря, че ако той или някой друг от неговото семейство развие симптоми на Covid-19 той вероятно ще откаже медицинско лечение, тъй като няма да му стигнат средствата за това.
  • У нас майките на децата с увреждания говореха, че „системата убива“. В САЩ не е по-добре – проучванията показват, че хората с увреждания, три пъти по-често умират от Covid-19 отколкото средния американец. И тях системата ги убива. Същото е и с расовите групи.  Сред болните от Covid-19 деца тези с латински произход са девет пъти по-засегнати, а сред черните шест пъти повече в сравнение с децата на бели родители. В сравнение с бялото население, три пъти по-вероятно е афроамериканец да се разболее от коронавируса, два пъти по-вероятно е да умре от него и три пъти по-вероятно да бъде убит от полицията.
  • Хаосът в американските институции доведе до политически хаос, разкъсващ основните връзки в обществото. Изборите за президент и конгрес през 2020 г. бяха олигархически купени с 14 милиарда долара, което е два пъти повече от парите похарчени за предишните избори през 2016 г. Толкова пари са били дадени за предизборна пропаганда. Замърсената от големите пари политика изопачава и мачка общественото мнение, превръщайки изборите в шоу на богатата класа, поради което и доверието към американската демокрация е на най-ниското си равнище през последните 20 години. Според проучване на Галъп от октомври 2020 г. само 19 % от американците са напълно сигурни във верността на изборните резултати. В същото време според проучване на Центъра за правосъдие Бренан към Нюйркския университет в изборите са били хвърлени над 750 милиона долара „мръсни пари“, чийто източник не може да бъде идентифициран. Обществото е политически поляризирано, политиката на ненавист и омраза са се превърнали в национална чума и това именно доведе до нападенията над Капитолия.
  • Търговията с оръжие и инцидентите със стрелба с оръжие в САЩ са стигнали рекордно равнище и вярата на американците в обществения ред е рухнала, поради което те се запасяват непрекъснато с ново и ново оръжие. За да се защитят в едно насилствено общество само през 2020 г. американците са купили 23 милиона оръжия, вдигали са се на гигантски протести за расова справедливост и срещу нарушения в изборите. Тези американци, които за първи път са си купили оръжие, за да се защитят са над 8 милиона. Конфликтите в американското общество са се увеличили с 64 % в сравнение с предходната година. Така нар. „свобода“ и „демокрация“ са се проявявали във възможността във всеки момент някой да те убие на улицата. В стрелби по-улиците на САЩ през 2020 г. са били убити над 41 500 човека – средно над 110 човека дневно. Имало е обшо 592 масови стрелби, средно по 1.6 на ден.
  • Етническите малцинства страдат от системна расова дискриминация. Според доклад на ФБР през 2020 г. 57.6 % от престъпленията, извършени поради омраза към другия са били расово и етнически мотивирани. Един от всеки четирима млади американци с азиатски произход е бил обект на расово насилие и обиди. Ако си афроамериканец е три пъти по-вероятно да бъдеш убит от полицията в сравнение с белия човек. Цветнокожи в САЩ са една трета от непълнолетните млади хора под 18 години, но в същото време две трети от непълнолетните затворници са цветнокожи. Афроамериканецът Джордж Флод умря след като шията му бе буквално смачкана с коляното на бял полицай и това доведе до бурни национални протести за расова справедливост. Американското правителство смачка демонстрантите със сила и над 10 000 души бяха арестувани. Регистрирани са 117 случаи на арестувани или задържани журналисти, докато са отразявали антирасовите протести в САЩ през изминалата година, което е 1200 % увеличение в сравнение с 2019 година.
  • Пропастта между бедните и богатите ускорено е растяла и през 2020 г., а нарастващо количество от хора, живеят в мизерия. През октомври 2020 г. 50-те най-богати американци са имали толкова богатство, колкото по-бедната половина от цялото население на САЩ или около 165 милиона души. Най-богатият 1 % от американската олигархия има общо 16.5 пъти повече богатство в сравнение с всичко което притежават общо половината от всички американци. Според сайта на списание Форбс за една година пандемия нетното богатство на 614 американски милиардери се е увеличило с 931 милиарда, докато в същото време делът на живеещите под равнището на бедност е нарастнал на 11.7 %
  • Проучванията показват, че през изминалата 2020 година в „демократичните“ и „свободни“ САЩ, раздаващи индулгенции за човешките права на останалия свят, всеки 11-ти възрастен човек мисли за самоубийство. Около 30 милиона американци мислят за самоубийство. Това са плодовете на така нар. „демокрация“, прикриваща неолибералния капитализъм и господството на 1 % свръхбогата върхушка. Десетки милиони са загубили здравните си осигуровки. Един от всеки шест американци и всяко четвърто американско дете е изправено пред риск от глад. Уязвимите и бедните социални групи са най-големите жертви на безотговорната и пренебрегваща човешкия живот реакция на пандемията от страна на управляващите.

Целият дух на китайския доклад за човешките права в САЩ през 2020 г. е, че американското правителство вместо да види гредата в своите очи, сочи сламките в очите на другите. Обвинява други страни за човешките права, показвайки двойни стандарти и лицемерие на тази тема.

Васил Проданов е член-кореспондент на БАН, професор, доктор на философските науки. Дългогодишен директор на Института за философски изследвания към БАН. В момента е преподавател в УНСС. Автор на 21 книги и стотици научни публикации в България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Испания, Холандия, Полша и много други страни. Директор на Тракийския научен институт. За контакт: vprodanov@hotmail.com