АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
В историята всички империи се сгромолясват, когато си въобразят, че са вечни

Юрий Борисов - 26 май 2021
Китайската Huawei Technologies е заявила, че ще пусне новата си операционна система Harmony за смартфони на 2 юни. С това тя става независима от Android на Google.
Да припомним, САЩ забраниха на Google да предоставя техническа поддръжка на новите модели телефони на Huawei. Китайският гигант понесе големи щети от санкциите на САЩ, но постепенно започва да възстановява силата си.
Санкциите, които налагат САЩ и ЕС на Китай и Русия могат да постигнат само едно нещо – те ще принудят Изтока да започне да замества със собствено производство всичко, което до вчера и до днес купува от Запада. Като започнем от храни, минем през използваните валути и стигнем до платежната система SWIFT. Не знам точно какво целят САЩ и ЕС със санкциите срещу Китай и Русия, не знам какво се надяват да постигнат, но ще постигнат точно това – независимост на Изтока от Запада, което означава силно отслабване и тотална загуба на световно влияние на Запада като господстващ център.
Толкова университети имат, толкова научни звена, толкова умни хора, защо не виждат логичните последици от своето поведение? В историята всички империи се сгромолясват тогава, когато опиянени от своята грандомания си въобразят, че са вечни.
Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…