АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Тежките предизвикателства пред Байдън

Юрий Борисов - 10 юни 2021

Започвайки своята първа международна обиколка за мандата си, Джо Байдън е заявил „Съединените щати се върнаха!“ пред около 1000 американски военни и техните семейства в британската военновъздушна база Милдънхол. А са се върнали, „за да се справят заедно (с другите демокрации – б.м.) с най-тежките предизвикателства“ (по investor).

Кои са тези тежки предизвикателства?

Разбира се, най-напред в списъка е Путин. „Съединените щати ще отвърнат по твърд и осезаем начин, ако руското правителство се впусне във вредни дейности“, споделя своята решимост американският президент. И кои са тези „вредни дейности“? Вредно е например Русия да продължава да смята, че Крим е руски; вредно е да иска да продава газ на Европа; вредно е да си помисля даже да заобикаля Украйна при доставките на газ; вредно е да продължава своите конструктивни и взаимно уважителни отношения с Китай; вредно е да продължава да бъде приятел с Беларус; вредно е да пречи на САЩ да сложат военна, икономическа и идеологическа ръка върху постсъветското пространство, вредно е да арестува руски граждани, които нарушават руските закони. Изобщо вредности колкото искате.

Друго тежко предизвикателство, разбира се, е Китай. Европа просто трябва да спре да допуска китайски инвестиции на Стария континент, трябва да спре да има каквото и да е било вземане – даване с китайските гиганти като Huawei, например. Изобщо Европа трябва да започне по-енергично, а не както сега – мързеливо, да пречи във всичко на Китай. Да вземем например една от най-модерните глобални войни днес – полагането на подводни оптични кабели, чрез контрола върху които се осъществява последното поколение икономическо и политическо разузнаване. САЩ постоянно правят показни как тази война трябва да се води. Например през 2013 САЩ провалят полагането на трансатлантически кабел „Ню Йорк – Лондон“, разбирайки, че Huawei Marine са се нагласили да участват. А Европа? През юни 2019 г. американците разбират, че голяма част от европейския трафик на информация, осъществяван от европейския гигант Bouygues Telecom, китайците пренасочват към себе си (по Charles Perragin et Guillaume Renouard, „Les câbles sous-marins, une affaire d’États“, предстои да излезе в Монд дипломатик, м. юли). Възмутително!

Освен Русия и Китай, има разбира се и други тежки предизвикателство, които ще атакува Байдън. Например, COVID 19.

„Трябва да сложим край на Covid-19, не само у нас, което ние правим, но и навсякъде!„, е подчертал Байдън. Точно така! Американците сложиха край на пандемията в САЩ, сега трябва да започнат да оправят света! И новината не закъсня! Американската администрация се е договорила с Pfizer за покупката на 500 милиона дози ваксина, които ще бъдат дарени на 92 страни с ниски доходи! Тук браво! Искрено „Браво“!

 

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…