АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Налудното дясно на Николай Василев

Юрий Борисов - 16 юли 2021
Николай Василев представи своите икономически възгледи за класически десни. И показа към лявото пренебрежение, граничещо с присмех.
Аз продължавам вече 30 години да не разбирам как в България талибанското, екзотично, ненормално за европейска страна дясно, може с успех да се представя като естествено.
Николай Василев щял още да сваля данъците. В колко държави има толкова ниски данъци? Не е ли известно, че повечето европейски страни се отнасят например към Ирландия като към офшорна зона защото корпоративният й данък е скандално нисък за Европа – 12,5%?
Николай Василев щял да сваля процентът от БВП, който бюджетът разпределя. Стремежът към 40% бил недопустим. В кои европейски държави бюджетът представлява по-малко от 40% от БВП? Защото например в Белгия, Гърция, Австрия, Хърватия, Франция и прочие е над 45%! А в някои страни е и над 50%. Да, в Судан, Папуа Нова Гвинея и Гвинея – Бисау е 18%! Това дясно му харесва на големия наш икономист.
Николай Василев щял да въвежда балансиран бюджет. В днешните условия на криза колко европейски държави имат балансиран бюджет? Май николко!
Комбинацията от корпоративен и подоходен данък под 10% плюс разпределение чрез бюджета на по-малко от 35% от БВП плюс балансиран бюджет е дясна комбинация, която ще изглежда нормална само в някои африкански държави, но не във всичките. За Европа тази комбинация е налудничава. Това не му пречи на г-н Василев със самочувствие да я представя за класическа.
Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…