АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Национален абсурд с бюджета. Промяната Продължава

Юрий Борисов - 27 ноември 2021

Чета тази сутрин интервю на Румен Спецов, шеф на НАП, за румънския Libertatea (цит. по e-vestnik). От него научавам, че България днес разпределя чрез бюджета си 29% от БВП. В базата данни factbook на ЦРУ посоченият процент е 37% (2017 г.).

Не знам дали политиците и експертите от всички партии, които Продължават Промяната, си дават сметка колко е страшен фактът, съобщен от Спецов. При номинал на БВП от 120 млрд лева  България разпределя с бюджета си над 9 млрд лева ПО-МАЛКО от това, което е било преди 5 години! За сравнение  повечето европейски страни разпределят процент от порядък на 50! Около нас – Хърватия, Словения и Сърбия разпределят от порядъка на 42%.

Нали си даваме сметка какво означава България да е започнала да акумулира в бюджета си 10 млрд. лева по-малко? И тъй като при парите вакуум няма, къде отиват тези пари? Естествено при богатите, които не разчитат на бюджет. И ако този факт на всякакви политически специалисти не им прави впечатление, за каква социална политика у нас говорим? За каква подкрепа на пенсионерите, здравеопазването и образованието? За какво отношение към социалните политики на държавата? И какво означава намерението днес, което ясно се чува, че данъците на бизнеса трябва да бъдат намалени още?

Явно Променящите Промяната разчитат на неграмотността на българското население или на  липсата му на чувствителност към каквито и да е национални абсурди!

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…