АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
„Диктатурата“ Русия

Юрий Борисов - 11 декември 2021

Та думата ми е за „диктатора“ Путин. Имам приятели, за които Русия е олицетворение на диктатура.

На 10 декември главният редактор на руското издание „Новая газета“ Дмитрий Муратов получи Нобелова награда за мир.  Интересен вид диктатура ще да е тази, която съжителства с  влиятелни организации за защита на правата на човека, по принцип настроени и действащи  срещу властта. Интересна диктатура ще да е тази, която позволява да съществуват и да формират общественото мнение такива вестници като „Новая газета“ или Коммерсантъ, например. Особена порода диктатор ще да е този президент, който позволява на свой съветник (Сергей Глазьев) да критикува безмилостно икономическата политика на правителството или  банковата система на страната  и да ползва като своя трибуна  влиятелни телевизии. Или президент, който да подкрепя, включително и финансово, организации като „Изборский клуб“ с такива критични спрямо президента и властта в Русия личности като Александър Проханов,  Михаил Делягин, Александър Дугин, Леонид Ивашов и прочие и прочие.

Между другото днес, в своя статия, „Комерсантъ“ разказва как държавата в лицето на Прокуратурата се стреми да унищожи такава организация като „Мемориал“, главния пазител на паметта на съветските репресии, но в нейна защита се надига мощна интелектуална защита. Интересна диктатура ще е тази, която позволява да се случи такава защита. И между другото вестникът да спомене, че президентът Путин „Не може да влияе на решенията на съдилищата“. И това го казва „Коммерсантъ“!

На тези мои приятели, когато говорят за диктатурата в Русия и за демокрацията в България им задавам много прости въпроси: „Ще посочите ли една влиятелна българска медия, която през последното десетилетие  да е била остро критична срещу икономическата или външнополитическата политика на България? Ще откриете ли група интелектуалци, които безпрепятствено  формират обществено мнение в ущърб на официалната власт в България?“  Отговори не получавам.

 

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…