АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
За нацизма и за достойнството на българските политици

Юрий Борисов - 17 декември 2021

Общото събрание на ООН e приело резолюция, осъждаща нацизма, неонацизма и всички форми на расизъм. Резолюцията е внесена от Русия и от още над 30 държави. Подкрепена е от 130 държави. САЩ са гласували против резолюцията. България е била „въздържал се“, което е „меката“ форма на гласуване „против“.

Не бива да се притесняваме, че България е против неонацизма. България няма мнение по въпроса. Ако САЩ бяха подкрепили  резолюция срещу ненацизма и расизма и България щеше да я подкрепи. Впрочем нашата страна не се забелязва да има мнение по който и да е било международен въпрос. Може би само Северна Македония прави изключение. За сега.

От Коалиционното споразумение на новите управляващи става ясно, че ние нямаме цели – нито вътрешни, нито външни. Ние искаме само да сме „достойни и уважавани“ членове на ЕС и НАТО. Няма какво да се стремим към това или онова. На нас като български политици ни е достатъчно да бъдем достойни членове. Важното е да бъдем „членове“. Така разбират достойнството. И да се чуди човек как същите тези политици имат самочувствие.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…