АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Какво прави държавата, за да подпише договор за евтин газ?

Юрий Борисов - 06 януари 2022

Тази вечер по новините пак ни информират как газът е поскъпнал и как изнемогват бизнес и домакинства. На един бизнесмен сметката му за газ скочила 5 пъти, на една баба газът поскъпнал 2 пъти и пак стояла на студено.
Не е лошо да ни информират обаче, че България купува 70% от газа на борсата и само 30% по дългосрочни договори. По тези дългосрочни договори например Австрия и Германия, да не говорим за Сърбия и Беларус, газът струва между 230 и 300 щ.д. за 1000 куб. м., а на борсата го купуват за 1500 – 2000 щ.д..
Трябва също да ни информират, че подписаният 10 годишен договор на „Булгаргаз“ с „Газпром“ изтича през м. юни тази година (2022 г.) и че този договор предстои да бъде преподписан. Никой обаче не забелязва решимост и дипломатичност, да не говорим за суматоха, новият договор да стане по-изгоден. Ето една чудесна тема за централните медии: „Какво прави държавата, за да подпише договор за евтин газ?“
Никой няма да ни се кара, след като Германия е в числото на страните с евтин газ.
И не бива да си въобразяваме, че Германия толкова бърза да пусне „Северен поток – 2“. Влиятелни немски среди дори им е изгодно да мотаят новия газопровод, защото продават на Полша и Украйна например газ под 300 щ.д. на цена от над 1500 щ.д.
Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…