АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
БЪЛГАРСКИ ЛИ СА АРГУМЕНТИТЕ, С КОИТО БЪЛГАРИЯ СЕ ОТКАЗВА ОТ НОВА АЕЦ?

Юрий Борисов - 14 януари 2022
Франция заковава ръста на цената на тока на до 4% (в рамките на година). Експертите са предполагали увеличение до 20%. За това е съобщил вчера икономическият министър Брюно льо Мер в интервю за вестник Le Parisien. Преди тази мярка бе обявено и намаление на данъка върху електроенергията от 1 февруари. Без двете мерки се очакваше увеличение на цената с 35%.
Тази операция е възможна благодарение на френския парк от атомни електроцентрали. Франция е наредила на държавната енергийна компания EDF да увеличи значително продажбата на ток на регулирани цени (по investor).
Наскоро Кирил Петков обяви, че България няма намерение да строи АЕЦ Белене. Това поредно блокиране намалява възможностите в бъдеще страната ни да се намесва на пазара в полза на домакинствата и на бизнеса. Защо? С какви аргументи България се отказва от строеж на нова АЕЦ? И български ли са тези аргументи? Явно няма да се научим да преценяваме бъдещите управляващи по комплекс от основни намерения. Преди изборите със заявката да се противопостави на гигантската корупция Кирил Петков ми стана симпатичен. Днес с готовността си да вкара още чужди военни в България и с намерението си да блокира за кой ли път АЕЦ „Белене“ Кирил Петков вече ми е повече от антипатичен.
Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…