АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
КРАЙНОДЯСНАТА ЛЬО ПЕН

Юрий Борисов - 13 април 2022

Крайнодясната Марин Льо Пен! Крайнодясната Марин Льо Пен! Това е основното внушение, което ни набиват в главите всякакви медии, когато говорят за основния конкурент на Макрон. И ние, които интуитивно свързваме крайнодясното с неонацизма, трябва да се страхуваме от Льо Пен и да треперим за любимата демокрация, която явно е в огромна опасност. И защо да е крайнодясна?

Льо Пен е крайнодясна защото иска по-голям суверенитет за Франция и съответно по-малко власт за върховните брюкселски чиновници, който никой не е избирал. Дори понякога говори за излизане на Франция от Европейския съюз, което си е свръх дясно. Марин Льо Пен иска да се запише в конституцията на Франция, че френските граждани имат предимство пред чужденците когато търсят работа, жилище, здравна защита и всякаква друга държавна закрила. Крайнодясното се засилва когато Льо Пен призовава да се криминализира влизане във Франция на нелегални мигранти. Положението става нетърпимо дясно, когато Льо Пен се заканва да връща чужденци обратно в страни, от които са дошли, когато те пребивават незаконно във Франция.

Крайнодясното направо бие на очи, когато Льо Пен говори за национален протекционизъм и против прелестите на глобализацията. Сега за разнообразие ще отидем малко към популизма, който всъщност си е крайнодесен от всякъде. Льо Пен иска държавен контрол върху цените на основни стоки и намаляване на ДДС върху горивата и енергията. Когато стане дума за конфликт между капитала и труда, Льо Пен застава на страната на труда, което си е непоносимо крайнодясно или крайноляво, но това няма значение, защото все е грозно крайно.

И като капак на всичко, Льо Пен често е демонстрирала симпатии към Путин, което вече е толкова отвъд крайнодясното, че чак става страшно за демокрацията във Франция.

Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…