АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
От серията малко известни, но много интересни факти

Олег Сафари - 14 юни 2022

В началото на тази година най-малкият син на Бжежински – Марк Бжежински (роден през 1965 г.) дойде на поста посланик на САЩ в Полша – и във Варшава той се превърна от Марк в Марек. Посланик Бжежински връчи акредитивните си писма на президента Дуда на 22 февруари тази година, два дни преди началото на военната операция. Марк е служил в Съвета за национална сигурност още по времето на Бил Клинтън през 1999-2001 г. На 34 години той вече се е издигнал до поста директор по руско-евразийските въпроси и след това директор по въпросите на Югоизточна Европа.

Бързата кариера не е изненадваща ако баща ви е оглавявал Съвета за национална сигурност (при Картър, 1977-1981), тогава къде другаде трябва да отиде синът ви, неговата надеждност и компетентност са осигурени. През 2008 г. Марк Бжежински се жени за украинката Наталия Лопатнюк – такива съюзи само добавят лична мотивация в мисията на живота.

Най-големият син на Збигнев Бжежински Ян, роден през 1963 г., се озовава в Съвета за национална сигурност веднага след дипломирането си през 1986 г. и след това отива в армията. През 1991-1993 г. той беше в Пентагона, в отдела за планиране. През 2001-2005 г. Ян вече беше заместник-министър на отбраната за Европа и НАТО при президента Джордж Буш. Между двата поста в Пентагона през 1993-1994 г. Ян Бжежински, колко прекрасно, е „доброволен съветник“ на правителството на Украйна, по-специално на СБУ, Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и парламента – всичко това в годините на формиране за съвременна Украйна.

Малко известен факт от живота на семейството – съпругата на Збигнев и майката на Ян и Марк с моминското им име е Бенеш. Да, тя е пра-племенница на Едвард Бенеш, президент на Чехословакия от 1935-1948 г. (от 1938 до 1945 г., президент в изгнание в Лондон). Именно той не участва в антихитлеристката коалиция със СССР и плаща със страната си, в резултат на Мюнхенското споразумение през септември 1938 г. Чехословашката Судетска област преминава към Третия райх и след това цялата държава е смачкана.

И още едно докосване до портрета. Президентът в изгнание Бенеш имаше съветник Джоузеф Корбел. След войната той става посланик на Чехословакия в Югославия, но когато страната преминава в съветския лагер през 1948 г., той заминава за Съединените щати като политически бежанец. Корбел имаше дъщеря на име Мадлен. Впоследствие тя стана същата Мадлен Олбрайт.

Така се формира източноевропейското лоби в американската система. Работи през цялата Студена война и продължава да работи и днес, независимо от партийната принадлежност на президентите.

Източник - Фейсбук