АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Amnesty International: Украинската бойна тактика застрашава цивилните

04 август 2022

Американската организация Amnesty International публикува доклад, в който обвини Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за нанасяне на артилерийски удари от жилищни сгради. В доклада се отбелязва, че това нарушава законите на войната.

Въпреки че ВСУ са разполагали с алтернативни места, които не представляват опасност за цивилните. Освен това организацията не е регистрирала случаи на съдействие от страна на ВСУ при евакуацията на населението.

Според Amnesty International, ВСУ разполагат войски в училища (случаи са регистрирани в Бахмут, в Донецка, Николаевска и Одеска области) и в болници (5 случая ). Организацията наблюдава Въоръжените сили на Украйна в Харковска, Донецка и Николаевска области.

„Украинското правителство трябва незабавно да гарантира, че ще разположи силите си далеч от населените райони или трябва да евакуира цивилни от райони, където действа армията. Военните никога не трябва да използват болници, за да участват във война, и трябва да използват училища или цивилни домове само като последна мярка, когато няма жизнеспособни алтернативи“.

Организацията се е свързала с украинското министерство на отбраната, предоставяйки резултатите от изследването на 29 юли 2022 г. Но към момента на публикуването те все още не са отговорили.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба реагира остро на доклада, наричайки го „фалшива реалност“. А Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, смята, че публикуването на тези данни е опит да се спре доставката на военна помощ за Украйна.

Файненшъл таймс, цитирайки анонимен украински служител, съобщава, че ВСУ не разполагат дори с 30% от необходимото оръжие за контраатаката на Херсон. Следователно контранастъплението трябва да се отложи за следващата година.

Защо се случват подобни медийни атаки?

И публикацията, и докладът не са причина да смятаме, че „Западът изоставя Украйна“. Това обаче явно е израз на позицията на тези кръгове в САЩ и Европа, които са скептични относно военните перспективи на ВСУ.

Първо, американците се опитват да се дистанцират информационно от безпредела и беззаконията, които украинците вършат.

И второ, подобни атаки са информационна бухалка, която показва мястото на небрежните слуги. Защо е нужна тя? Републиканците просто чакат момента да изтръгнат от демократите своето парче от баницата (бюджета), което се харчи (и разпилява) в рамките на „украинския случай”.

И подобни „атаки“ стимулират украинците да се държат „правилно“ от гледна точка на своите демократични господари.

Източник - Рибари