АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Русия може и да изгуби тактически, но ще спечели стратегически

Юрий Борисов - 19 август 2022

Русия вече била третият по размер пазар за разплащания в юани. На първо място е Хонконг с 74% и Великобритания е с 6,4%. Русия вече участва с 4% от трансакциите с китайската валута.

Внезапното изкачване на Русия в този списък говорело, казват западни икономисти, че санкциите работят – те я изтласкват от глобалната банкова система (investor). Да, така е, изтласкват я от света, основан на щатския долар. Не знам обаче в какво по-точно Западът вижда основания за радост.

Със спускането на Новата желязна завеса, Западът се лишава и от евтини енергоресурси и от обширен пазар. Предварителният замисъл, че тази „завеса“ ще направи Русия силно уязвима и политически, като създаде на Запада лостове за бъдещото й подчиняване, май няма да се сбъдне.

Създавайки собствена система за международни разплащания, която ще замести SWIFT; разширявайки неимоверно своята собствена диверсификация, стъпвайки все по-уверено не само в Азия, но и в Латинска Америка и в Африка, Русия може и да изгуби тактически, но стратегически ще спечели, защото господството на Запада с неговия еднополюсен свят ще отиде безвъзвратно в миналото.

Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…