АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Западът, който финансира Русия в Украйна

Юрий Борисов - 31 август 2022

Късно снощи, във вторник, съветът на директорите на „Газпром“ реши да изплати за първата половина на годината рекордни дивиденти – еквивалента на 20 млрд. евро – половината от рекордната нетна печалба. Тъй като държавата притежава 50% от акциите на газовия гигант, тя ще получи еквивалента на повече от 10 млрд. евро директно от „Газпром“ със сензационна дивидентна доходност от около 25%. Чуждестранните акционери също ще спечелят – те държат 16,2% от акциите на „Газпром“.

На 1 март френският министър на икономиката Бруно Льо Мер се похвали: „Ние ще предизвикаме срив на руската икономика. Европейският съюз открива своята сила.“

Отказът на ЕС да търгува с Русия не само че не доведе до срив на икономиката й, а тъкмо обратното – Русия реализира свръхпечалби. А как ЕС открива своята сила, тепърва ще разберем, когато започне зимата. Както добре знаем, един от аргументите за налагането на западните санкции беше „изводът“, че с приходите от тази търговия Русия финансира войната в Украйна. Ще им стигнат ли силите на европейските ръководители да признаят, че с търговските санкции, Западът всъщност помага на Русия за финансирането на тази война? И все пак, ако й стигнат силите, моралът и достойнството, какъв извод трябва да се направи?

И тъй като цитирах френски министър ще завърша и с френска новина: „Газпром“ обяви в Москва, че от утре, 1-ви септември, няма да доставя повече природен газ на Франция, просто защото не си е платила за юли. Сега става ли ясно дори за малоумни защо Русия държи плащането да се конвертира в рубли и да бъде в руска банка? И кой всъщност е „ненадеждният“ търговски партньор?

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…