АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Истинска информация няма, но има внушение!

Юрий Борисов - 02 септември 2022

Студентите по журналистика трябва да положат специални усилия, за да анализират как колегите им отразяват войната в Украйна. Няма да срещнете на едно място толкова недомлъвки, догадки и безпочвени внушения за нещо, което претендира за „Информация“. Говоря за жанра „информация“ – който знае какво е, разбира защо подчертавам това.

Днес investor.bg пуска следната информация за военните действия в Украйна: „Пентагонът: Украинските военни настъпват на юг“. Обикновено такъв тип информации българският сайт взима или от Блумбърг, или от Ню Йорк Таймс. Ето как започва информацията: „Съединените щати отбелязват известен напредък на украинските военни..“. Защо се казва „известен“, а не просто „напредък“? Защото „напредък“ е много категорично, много еднозначно.

Като сложи „известен“ журналистът се застрахова – напредък като цяло може да няма, но все някъде някоя украинска част е мръднала напред. Същата „информация“ е и в следващото изречение: „Знаем за украински военни операции, които са направили известно придвижване напред…“ Значи, има придвижване напред, което е в някакъв смисъл напредване, то е „известно“… „…руските части в някои случаи отстъпват…“

Тук журналистът не му се налага да информира къде отстъпват руските части, важно е да се знае, че това е в „някои случаи“. Ето и „върхът на сладоледа“: „Трети армейски корпус е трябвало да напусне базата си край Москва до 24 август – вероятно в посока Украйна.“ Някой край Москва ще напуска, ще ходи нанякъде, не е ясно точно накъде, но „вероятно“ посоката е Украйна. Та къде другаде да ходи!

Ето, скъпи журналисти, скъпи колеги, как можеш да направиш информация, в която никой не може да те обвини, че си излъгал, защото всичко е „вероятно“, „известно“, „в някои случаи“. Истинска информация няма, но има внушение! Та нали хората масово четат общо взето само заглавия!

Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…