АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Лицемерието на „главния демократ“ в ЕС

Юрий Борисов - 05 септември 2022
Йеменско дете наблюдава демократизирането на столицата Сана, източник „Барикада“

Утре, във вторник, Шарл Мишел, председателят на Европейския съюз, ще ходи в Катар, за да търси газ. Г-н Мишел е тръгнал, защото той не знае, че в Катар няма никаква демокрация, ама никаква. Там парламентарни избори не се правят. Уж насрочват някакви избори, после ги отменят, после пак ги насрочват и пак ги отменят и така постоянно. Просто на шейха не му харесва някой нещо да избира в Катар, разбира се, освен той самият.

Мале, мале, ако знаеше г-н Мишел, че шейхът просто си назначава законодателния орган – 45 членния Меджлис, направо лошо щеше да му стане! Пък ако разбереше главният демократ на ЕС че после Народното им събрание нищо не приема, а само предлага на шейха сам да си одобрява закони, щеше да изпадне в ступор!

А човешките права? Ако знаеше само г-н Мишел, че при съдебен спор свидетелствата на една жена е на стойност половин човек, направо щеше да си скъса самолетния билет! А ако от някъде научеше, че Наказателния кодекс на Катар позволява наказания като бичуване и замерване с камъни, г-н Мишел, щеше херпеси да получи! Добре че няма време да чете г-н Мишел и съответно няма от къде да научи тези неща!

А по отношение на правене на войни в други държави, какво щеше да си помисли г-н Мишел за Катар? Катар ту влиза, ту излиза от една коалиция, която от 7 години разгонва фамилията на Йемен. Коалиция, която спретна война, избила над половин милион души и оставила милиони да измрат от глад.

Ако знаеше това г-н Мишел, дали щеше да отиде да преговаря за газ в Катар? Нямаше ли да е кървав? За демократичен да не говорим!

Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…