АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
„Войната е Мир!“ Джордж Оруел

Юрий Борисов - 06 октомври 2022

Днес, в четвъртък, Европейският парламент е гласувал резолюция, с която призовава  „за мащабно увеличаване на доставките за оръжие на Украйна.“  504 депутати гласуват „за“, 26 са „против“,  36 се „въздържат“. Български евродепутати, несъгласни с резолюцията, няма. Трима от петимата депутати социалисти не са участвали в гласуването.

Българските избиратели, чрез своите евродепутати, гласуват за мащабно увеличаване на военната помощ за Украйна. По този начин те подкрепят Мира. Това е така, защото, както се казва в резолюцията, мащабната военна помощ за Украйна,  „ще помогне за съкращаване на войната“. Колкото повече оръжия, толкова по-близко сме до Мира. „Войната е Мир“, както казва Оруел. Така както „свободата е робство“ и „невежеството е сила“.

Трима от депутатите социалисти не са гласували. Какво ни казват социалистите с това „негласуване“? Депутатите социалисти ни казват, че те не знаят кое е правилно. Те не знаят дали „Войната е Мир“. По-скоро те не искат да се разбере как БСП мисли. БСП нещо мисли, но тя си го мисли за себе си, някак вътрешно, интимно.

Като цяло обаче групата на българските евродепутати знаят какво трябва да се случи. Трябва да се подкрепя огънят, който всъщност носи мир. Всеки ден във войната отлитат в небето по 300, 500, понякога по 1000 души. И колкото повече смърт изпрати Европа на Украйна, толкова повече Животът има шанс. Защото Смъртта е Живот. Поне Оруел така ни учи. Дойде време да учим Оруел. Не вярвах, че някога това ще се случи, но то дойде!

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…