АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Да живее пълноценната, 100%-ова, евроатлантическата солидарност

Юрий Борисов - 19 октомври 2022

От февруари насам Европейският съюз е посочил 1236 души и 155 компании за санкции, замразявайки активите им и блокирайки достъпа им до ЕС. Той е забранил търговията с продукти в близо 1000 категории и стотици подкатегории. Наложил е почти пълно ембарго върху руския петрол. Около една трета от износа на ЕС за Русия по стойност и две трети от вноса са забранени.

Някои стоки и сектори обаче остават освободени от санкции. Белгийците например са защитили търговията с руски диаманти. Гърците доставят руски петрол безпрепятствено. Франция и няколко други държави все още внасят руски уран за производство на ядрена енергия.

Тези изключения разкриват „интензивното задкулисно пазарене и извиване на ръце от страна на някои нации, за да защитят сектори, които считат за твърде ценни“, се оплаква New York Times.

Ние българите обаче сме горди, защото ръце не извиваме, тъй като за нас важни сектори няма! Да живее пълноценната, 100%-ова, евроатлантическата солидарност!

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…