АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
„Изсмукването от пръстите“ завършва с плурализъм на гледните точки!

Юрий Борисов - 20 ноември 2022

В журналистиката това се нарича „изсмукване от пръстите“. Медията трябва да каже, че Русия е все повече и повече изолирана. Започва се с извода, който е и целта на внушението: по повод на срещата на Г-20 „Москва изглежда по-изолирана от всякога“ (investor.bg). Сега обаче трябва да се посочат факти, които „доказват“ извода. Започваме: „Още в приветствената си реч Уидодо (президент на Индонезия – б.м.) обърна внимание на факта, че „войната трябва да приключи““. Читателят трябва да почувства, че щом войната трябва да приключи, Индонезия е срещу Русия.

„Индийският министър-председател Нарендра Моди също се изказа в подкрепа на прекратяването на огъня и връщането към дипломацията.“ Читателят предварително трябва да е подготвен, че Русия не иска прекратяване на огъня и не иска дипломация. Значи Индия е срещу Русия.

„Китайският лидер Си Дзинпин седна на масата първо с президента на САЩ Джо Байдън“. Това трябва да означава за читателя, че Китай по-скоро подкрепя САЩ. „Ако Сергей Лавров наистина е предпочел да бъде хоспитализиран по време на срещата на върха на Г-20 в Бали, както гласят слуховете, човек не би могъл да го вини.“

Защо не може да го вини? Защото той е притеснен от всеобщата изолация, разбира се, и предпочита да не се излага с много много срещи. И т.н. и т.н.

„Изсмукването от пръстите“ може да завърши по този начин, но професионалистът, който все пак има някакво чувство за професионална чест, може да завърши накрая, ама наистина накрая, с нещо което лекичко, лекичко, не е в хармония с тезата и с нейните „доказателства“. Като например как „хоспитализираният“ Лавров си стои по къси панталонки на верандата в Бали, нещо работи и казва: „„От десет години се говори, че Путин е болен, така че подобни слухове за болница са част от политическата игра“.“ Така главният редактор може вече да бъде спокоен. „Изсмукването от пръстите“ завършва с плурализъм на гледните точки!

Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…