АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
МИРОТВОРЧЕСКИ РАЗМИСИЛИ

Зорница Илиева - 18 декември 2022

Wall Street Journal, WSJ, посветили статия за миротворческата роля на Вашингтон. Идеите за мирни преговори относно конфликта в Украйна е на мода в Задокеания. Е, има и други идеи, ама тази прави впечатление. Защото мир по време на война не е често срещано явление. Особено, когато си казал, че Киев ще победи на всяка цена и че ще бъде подкрепян до край. С всичко. Колкото трябва.

Да не би нещо да пари под краката, пък да не сме го разбрали? Известно е, че в държавата на хегемон № 1 нищо друго не ги интересува освен случващото се при тях, т.е. техните интереси и стратегии са единствено важните и са винаги точка № 1 в дневния ред. Единствена. Независимо кой и колко управлява. Без значение дали има „Вашингтонско блато”, както казваше Тръмп или „паралелна държава”, както твърдят някои източни коментатори. Москва нещо мълчи по въпроса за преговори, но принципно не ги отрича. Дори при предпазливи предложения, че може и да запази Крим. Явно пазарлъкът ще е сложен. Но защо се говори за маса за преговори? Отново Кремъл да настъпи мотиката и се съгласи на договорки? Този път казвали,че щели да бъдат подписани. Един вид договор като слънце, ама да бил траен. Не само примирие, което в даден момент отново да стигне до въоръжен конфликт. Изваден е морков, но изглежда, че Москва този път наистина не вярва на сълзи. Защо ли! Меркел им го каза.

Да не би демократите да са се притеснили за изборите през 2024г. и като са започнали предизборна кампания да разчитат на миротворческа роля, която ще се хареса по света и сред избирателите в държавата им? Или обединеният целокупен Запад е взел нещо да мърмори и предпочита войната да приключи по-скоро? Изтощени или на края на силите си икономически и духовно? Може и просто да се пробва почва. Да се подаде топка на противниците на войната в Русия, съответно на Путин и те току-виж смелили лидера си. Не е удобен този лидер. Нито е завършил в Задокеания, нито е пребивавал там дълго време, нито говори английски по-добре от немски. Изобщо заслужава само сатанизиране и наказания.

Но като спре войната, дали? Тя, тази война, и без това е доста странна. Украинци продавали и на руснаци онези модерните оръжия, които стигат и до територията на държавата на Путин. Затова е редно да се каже, че „Вашингтон не иска разчленяването на Русия”. Пишат го в WSJ. Руснаците пък викат „виж ми окото”. Някои от нас разногледи станаха да въртят очите ту в едната, ту в другата посока, за да не пропуснат момента, когато ще е „възможно измъкване от ситуацията”, както казва Шолц. Който се измъкне, ще е от страната на смеещите се последни.

В тези лъжовни времена, наричани хибридни, нищо не е сигурно. Ще трлябва да се почака за Ялта. Дано наистина има „Нова година, нов късмет”. Никой не обича войната. Особено, когато предстоят избори.

Източник - Фейсбук