АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
И БРЮКСЕЛСКИТЕ РЕСТОРАНТИ ПО ОРУЕЛ

Юрий Борисов - 01 януари 2023

Борбата в Брюксел срещу енергийната криза, както се казва, е епична. В нея с устрем, новаторство и твърда воля се включиха ресторантьорите на града. Група брюкселски ресторанти стартираха инициативата „Брюксел на тъмно“ (“Brussels in the Dark”). Клиентите ще се хранят в полумрак. Към пестенето на тока за осветление се добавя и инициативата „Одеяла“. На външните тераси на клиентите вместо външно отопление ще се предлага да се завиват с одеала. Засега пилотният проект, стартирал през декември, включва 600 раздадени одеяла.

Разбира се, новаторството не може да подмине и кухнята, която за ужас на ресторантьорите харчи много ток. Алесандро Миранда например, който управлява ресторант в Шатлен, вече включва в менюто тартар от елен, представящ вариация на сурово месо и сурови зеленчуци, мариновани със сол, оцет, захар и подправки. Брюкселските умове трескаво търсят как да се сготви вкусно само със сурови продукти.

Докъде ще стигне западната фантазия, за да се противопостави на енергийната криза? Пиер Милор, управляващ модерен ресторант Liesse в Сен Жил, предсказва, че ресторантите ще започнат да пекат патладжани на покривите. На майтап ли го казва или на сериозно, аз в тази отпочнала епоха на Джордж Оруел не мога да кажа.

Разбира се, за цялото това изпитание е виновен Путин. Цялата тази невъобразима енергийна криза е предизвикана от войната в Украйна. Това вече не се обсъжда, това е факт, това е истина от последна инстанция, това вече е аксиома. И ако питаш защо Западът трябваше да скъса енергийно с Русия, ще те мислят за провокатор или в най-добрия случай за луд.Цялото това вълнение, което споделям с вас, дължа на днешното централно заглавие на POLITICO – „На острието на ножа: ресторантите в Брюксел отново се борят за оцеляване“ (On a knife-edge: Brussels restaurants fight for survival — again).

Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…