АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Не трябва да внасяме руско ядрено гориво, защото САЩ се сърдят

Юрий Борисов - 31 януари 2023

Директорът на „Росатом“ Кирил Комаров е обвинил българския енергиен министър Росен Христов в лъжа. На 22 декември 2022 г. в предаването „Лице в лице“ по bTV, коментирайки АЕЦ „Козлодуй“, министърът е заявил, че „Спираме да внасяме руско гориво. С напредването на войната логистично не може да се достави гориво… Компанията „Твел“ (дъщерна на „Росатом“) обяви, че имат затруднения и проблеми. 2023 година няма да могат и да искат да доставят. Изправени сме пред факта, че руско гориво не можем да доставяме“.

В писмо от вчера от „Росатом“ заявяват друго: „доставките са извършени в срок, без никакви сривове и забавяния“ и допълват, че програмата за доставките и през 2023 г. ще бъде изпълнявана без закъснения.“ (вж www.economic.bg). Искам да кажа на енергийния ни министър, че не е хубаво да се лъже. Той сигурно не знае, че евроатлантическата общност обяви тотална война на фейк новините и спря маса руски медии, за да ни предпази от лъжи. Вместо да лъже, министърът може просто да каже, че ние не трябва да внасяме руско ядрено гориво, дори нищо не трябва да внасяме от Русия, защото Русия е олицетворение на злото и САЩ се сърдят. Ако САЩ се сърдят, това е основание да се предприеме всяко българско действие, което провокира сърдене. Да го каже така – простичко, откровеничко и ние ще го разберем. Ще го разберем, защото ние, избирателите, влизаме в положението на всички наши политици, които са си подложили за*ника в името на човешкия прогрес.

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…