Без категория
Ако съм главен редактор на медия бих дал следните указания за отразяването на посещението на Макрон и фон дер Лайен в Пекин

Юрий Борисов - 06 април 2023

Искам да споделя, ако съм главен редактор на медия, какви указания бих дал за отразяването на посещението на Макрон и фон дер Лайен в Пекин. Тъй като няма да имам собствен кореспондент в Поднебесната, ще ползвам, естествено, прогресивни източници като New York Times и Politico.

Първо, да се отбележи, че Си Дзинпин не провежда самостоятелен разговор с фон дер Лайен – тя е нещо като гарнитура на френския президент. Нивото, което й е дадено е министър-председател, което ясно говори за отношението на Китай към Европейския съюз.

Второ, да се обърне внимание на основното тлъсто заглавие на Politico – „Макрон не успява да трогне Си Дзинпин…“ („Macron fails to move Xi Jinping over Russia’s war on Ukraine“). Глаголът не е „убеждавам“, „настоявам“ и прочие, а „трогвам“.

Трето, Си „не даде никакъв намек, че ще използва влиянието си, за да помогне за прекратяване на конфликта“. Затова пък Си дава следния съвет: „… международната общност да остане рационална и спокойна“. „Спокойно!“, казва Китай, „не се вълнувайте толкова!“.

Четвърто, на пресконференцията след срещата „френският лидер продължи да говори приблизително два пъти по-дълго от своя домакин – протоколна грешка , която членовете на китайското обкръжение на Си забелязаха“ като „самият Си на моменти изглеждаше нетърпелив и раздразнен“. Ще заостря внимание на следното: „Китайският лидер изпусна няколко дълбоки въздишки…“.

Пето, най-важното постижение от посещението е подписана сделка за продажба на 160 френски самолета Airbus.

Шесто, да се обърне специално внимание на наблюдението на американските медии, че „По време на церемонията по подписване на сделката всеки китайски министър и бизнес ръководител се поклони дълбоко на Си, преди да подпише договорите с френските си колеги.“

Тези инструкции са за информацията.

За съответния коментар ключовите думи трябва да са: „трогване“, „по-спокойно!““, „дълбока въздишка“, „дълбок поклон“. „фон дер Лайен без самостоятелна среща“.

Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…