АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Какво правят съветски и руски знамена на шествието „Безсмъртен полк“ ли? Ето какво:

Юрий Борисов - 11 май 2023

Преглеждам разговори от вчерашния ден и няколко пъти попадам на въпроса „Какво правят съветски и руски знамена на шествието „Безсмъртен полк“?“

Носенето на тези знамена на шествието не са нито носталгия по социализма, нито изтъкване на руска идентичност, нито пренебрежение към българския трикольор, нито пък представляване на руски интереси. Тези знамена са израз на дълбока признателност, те са „дълбок поклон“. Тези, които благодарим за победата над фашизма през ВСВ на кого благодарим? Разбира се, че главно на СССР!

Тук става дума за съветската армия, не просто за руската. А естествено, че основната благодарност е за руския народ. Затова има и съветски знамена и руски знамена. Тези знамена са символи. Те не са просто обозначаване на държава – сегашна или бивша. Те не са просто плат, поставен на прът.

Същото е и за украинското знаме, което днес се слага под път и над път, включително и на сгради на държавни институции. Това знаме не е просто знаме на Украйна. Дори тук изобщо, чрез това знаме, не става дума за Украйна! Това знаме е приемане и респект към Еднополюсния свят и всички сили, които го олицетворяват и бранят. Дали ще сложиш украинското знаме или американското знаме, все едно и също е. Хората, които се кичат с това знаме искат този Ред, който познаваме, с който сме свикнали, на който се подчиняваме.

Обратното също е вярно – да издигаш на това шествие руското или съветското знаме е символ на борба с този Еднополюсен ред, това е неговото отхвърляне! Тези знамена са призив за победа на един нов Ред, на един многополюсен свят, който днес се олицетворява от Русия.

А патриотизмът? Човек, който се чувства патриот днес може да развява и украинско знаме, и руско знаме! Въпрос на интерпретация на собствения патриотизъм. Въпрос на усещане към кой свят принадлежиш и към какъв свят се стремиш!

Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…