АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Май Европа ще обърне курса по-рано, отколкото предполагаме

Юрий Борисов - 28 ноември 2023

Интересни неща стават в нашата скъпа Европа. Вчера в Лион, пише Le Monde, забраняват демонстрации; арестуват младежи, които крещят „Имиграцията убива!“ и „Ислямът извън Европа!“; забраняват „крайно десни“ групи, изникнали „от пепелта“ на забранената през 2021 г. Génération Identitaire“ – „Поколение за идентичност“.

Да се разходим и из други държави. POLITICO ни информира – „Шведският премиер укори крайнодесния лидер, който каза, че джамиите трябва да бъдат изравнени“, като това изявление е на фона на „В Швеция крайната десница е във възход“ (Le Monde). Няколко дни по-назад – крайно дясната Партията на свободата победи на изборите на 22 ноември.

Най-интересно обаче е в Германия – локомотивът на Европа. Там също замислят демократичната забрана на партии. POLITICO много подробно ни осведомява в заглавие: „Дилемата пред крайната десница в Германия – да се забрани или не“. Да припомним – още от август, след реч на немския президент, редакционна статия на Der Spiegel, озаглавена „Забранете враговете на конституцията!“, призова най-висшият съд на страната да обяви дясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) за противоконституционна и по този начин да нареди нейното разпускане.

Най-най интересното обаче в Германия е какво се случва с икономиката ѝ. Шолц се опитва да заобиколи конституционно заложената дългова спирачка на страната, която ограничава федералния дефицит до 0,35 процента от БВП. Той иска „да паркира“ в 29 „специални фонда“ 869 милиарда евро и да си ги харчи. Конституционният съд обаче го поряза, като направи невалидна законодателната програма на германското правителство и остави страната в колективен шок. А премиерът на Бавария и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер призова вчера за предсрочни федерални избори в Германия. Най-добре е, казва той, тези избори да се състоят заедно с европейските на 9 юни 2024 г.

Май Европа ще обърне курса по-рано, отколкото предполагаме. Тя се отказа от свои столетни ценности, подчини се безрезервно и унизително на САЩ, обяви война на Русия, а и на Изтока изобщо, като се отказа по най-глупавия и безотговорен начин от евтини ресурси.

Каква е Европа сега? Днес Европа насажда омраза, задушава словото, иска да забранява партии, но пък е безразлична към това, което убива нейната цивилизация. Европа е загубила своя характер. И смята, че с репресии ще опази тази липса, този вакуум. Историята ще ѝ се присмее, сигурен съм.

Източник - Фейсбук
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…