АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
Друг прочит на резултатите от изборите в Турция

Зорница Илиева - 02 април 2024

Днес повечето западни медии отделят сериозно място за резултатите от местните избори  в Турция от 31 март.. Заглавията са красноречиви. От „Възходът на Имамоолу” на Ройтерс, през „Шамар в лицето на Ердоган” на Билд, допълнени с „Ердоган разочарован” на Асошиейтед прес изводите са, че „избирателите наказаха Ердоган”.

Лично той не участва в изборите, но изнесе голяма част от кампанията на своята ПСР  /партия на справедливостта и развитието/ на гърба си. Ала голямата криза в  икономиката, високите разходи на живот и срама от търговията с Израел са си казали тежката дума. От Париж AFP пише в репортаж „Турската опозиция напредна в борбата с Ердоган в ключови градове” и оцени това като голям успех срещу турския президент. Но Монд обръща внимание на факта, че „Турция бавно се ислямизира, явно и коварно”. Резултатите са ясни. Управляващата партия ПСР на Ердоган загуби 21 големи града в страната и анализите тепърва предстоят. Имамоолу, кмет на Истанбул и Яваш, кмет на Анкара, са новите харизматични  политици на опозицията, в лицето на НРП, които определено ще са съперници за позициите на Ердоган в бъдеще.  Но е любопитно, че  точно в този момент в Турция има анализи, които обръщат внимание на един факт – изборите се решават с пари, даже много пари и това не е дело само на управляващите.

Наричат  изборните процеси „Избора на вълци и агнета”. Гласуващите като цяло са агнетата, а законите са вълчи. Каквито и да са резултатите от дадени избори, те били игра, която се играе по закона на вълците. В Турция някои твърдят, че именно парите са белязали изборния процес. Цитират се думи на областния председател на „Добрата партия”, който твърди, че Имамоолу е финансирал в Истанбул цялата кампания на ДПН, демократична партия на народите, на кюрдите, за да получи гласовете на техните избиратели. В същото време са предлагани подкупи на кандидати от „Добрата партия”, за да се оттеглят от кметските избори.

Разбира се, трябва да се подчертае, че на тези местни избори опозицията в Турция игра „всеки сам за себе си”. Разочаровани от провала на президентските избори миналата година, когато бяха обединени в борбата си срещу Ердоган,  сега опозицията бе разделена и всяка партия издигна свои кандидати за кметове и служители в местни общини. Даже по места воюваха помежду си, неависимо, че общата цел бе да се победят кандидатите на управляващата ПСР.

Въпросът, който се задава е защо никой не пречи на установени вече „парични отношения” и не ги засяга. Даже не се говори на тази тема. Няма намеса. Но има и потоци на т.н. законни пари, които се харчат по време на предизборната кампания. Факт е, че сред кандидатите няма редови граждани, от средната класа например  с т.н. „фиксирани доходи”. По екраните били само силно платежоспособни кандидати, а се говори, че има демокрация, защото десетки кандидати участват в изборите. На практика се оказва, че предимство имат само богати или хора с връзки с богати лица. Изводът от тези анализи е, че установеният ред е основан на парите и самите избори са под опеката на парите. Това бил „законът на вълка”. А агнетата гласуват  и се радват, че са упражнили демократичните си права. После политиците щели да правят това, което искат, журналистите ще говорят това, което им е казано, а накрая ще се окаже, че парите са диктували условията.

Странно е, че точно в тази, както казват ислямизираща се Турция, има коментатори, които отварят очите с по- различни анализи и поставят пръст в рана, която е свързана с пари,  което е известно и си съществува без проблеми.. Удобно е, не нарушава вековно наследство. Иначе може да се сменят играчите, да се лансират харизматични личности, да се говори от името на народа, но агнетата си остават агнета и си носят кръста на намаляващата покупателна способност. И точно това се наблюдава в Турция. И не само там. Принципът е един и същ по света.

И все пак е добре да се гласува, защото поне могат да се объркат картите на играчите. Точно това се случи в Турция. Следват интересни събития и отговорът на Ердоган, който не умее да губи. Засега успя да скрие разочарованието си зад слова, че е разбрал посланията на народа и ще коригира по демократичен път пропуските. Защото Турция била доказала при тези избори, че е демократична страна. Да видим.