АНАЛИЗИ > КОМЕНТАРИ
За „голямата коалиция“ в Германия

Юрий Борисов - 21 ноември 2017

След като преговорите за правителство в Германия между Меркел, свободните демократи и Зелените се провалиха заради различия по въпросите на миграцията, климата и европейската политика, от днес ще наблюдаваме преговори за „голяма коалиция“. Социалдемократите ще поставят искания, като основни между тях са увеличение на пенсиите, въвеждане на застраховане на жителите и увеличаване на данъка върху имущество с голяма стойност.

Бих посъветвал социалдемократите в Германия да се държат национално отговорно. Това означава да се съгласят на малко увеличение на пенсиите и малко увеличение на данъка. Ако християндемократите се държат вироглаво, исканите увеличения тогава да бъдат съвсем малки, дори символични. Така хем ще обяснят на електората си, че са победили в преговорите (увеличение все пак ще има), хем ще влязат във властта. Ако Меркел изобщо откаже да вдига пенсии или да увеличава въпросния данък, то ситуацията за СДП става трудна, но не невъзможна. В този случай социалдемократите трябва да се откажат от исканията си и да обяснят, че заинатяването им ще доведе до нестабилност, хаос и непредсказуемост. А тъй като те са отговорни, не могат да позволят жертване на стабилността. Така се прави.

Източник - Поглед инфо
Секретар на Клуб "24 май" Юрий Митков Борисов е доктор по философия. Роден на 12 август 1956 г. Средното си образование завършва във Френската езикова гимназия „Ромен Ролан“  гр. Стара Загора, а висшето - в СУ „Св. Климент Охридски “. В периода 1980 - 1983 е учител по морал и…

Вашият коментар