АНАЛИЗИ > СТАТИИ
Людмил Георгиев: Народ, който е дал на света три фундаментални духовни измерения, няма как да бъде сломен

Людмил Георгиев - 24 декември 2017

В навечерието на Рождество Христово искам да ви призова да се опитате да започнете да осмисляте собственото си величие! Знам, прекрасно знам, че ще ви е трудно, изключително трудно, защото задачите около перманентното ви оцеляване неминуемо поставят бариери пред Духа, пред вашия Дух поотделно и онзи общобългарски Дух, който никога не сте самоосъзнавали!

Никога дори не сте опитали да си помислите за момент в какво и поради кое се чувствате сякаш избрани, въпреки мизерното ви съществуване в продължение на векове и до ден-днешен! Интуитивно усещате, че „българската работа“ не е само в това робски да търпите ярема на едно или друго управление, особено собствено българското, да не говоря за византийското, османското, руското, германското, съветското или американското и европейското!

Неглижирате ги, защото усещате вътре в себе си една неповторима сила, която впрочем, макар и парадоксално, никога не сте се опитали да осъзнаете! Носите се на крилете на тази ваша общобългарска сила, но не се опитвате да разберете в какво се състои тя?! А аз ще ви кажа, защото ви е време да разберете, защото ви е време да започнете да осъзнавате себе си като субекти на собствената си история, на настоящето и на бъдещето си, уважаеми дами и господа, драги ми другарки и другари!…

Първо, драги, вие сте субект на писменост, значи на цивилизация! Знам, че ще ви е трудно да го разберете, защото сте израснали с идеологемата, че „24 май е Ден на славянската писменост и българската култура“?!… Това е съвършена глупост, уважаеми, политическо клише, което няма нищо общо с историческата истина, че писмеността е българска и поради това ние сме в основата на цялата цивилизация, която я споделя! Тоест, това е първото проявление на българската духовна същност – да сме цивилизационен субект!

Второ, драги, чрез богомилството вие сте субект не на ерес, каквато ви внушават православните попове, впрочем идеологически защитници на всяка една абсолютна власт в историята! Чрез богомилството вие сте духовни предтечи на европейския утопичен социализъм, защото дълбоко в себе си не можете да понесете експлоатацията от човек над човека, не можете да приемете като нормално разделението между господари и роби, в крайна сметка вашият идеал е равенството, макар и в бедността, но не и неравенството в богатството! Богомилството, уважаеми, е вкоренено в дълбините на българската колективна психика, а това въобще не е повод да се срамувате от него!

Трето, драги, вие за трети път сте субект на духовност – уникалната философия на Учителя Петър Дънов! Сигурен съм, че вие в собственото си ежедневие не осъзнавате неговите постулати, но, ако се замислите и ги прочетете, ще разберете най-после, че за пореден път имате в основата на собствените си светоусещания едно универсално и божествено отношение към света, човешките взаимоотношения и българския промисъл в реалността!

„Начало бе мъртва точка, а първичност бяха само Силата на сътворението и Силата на разрушението“, както сочи фундаменталният богомилски, тоест български постулат! Не се срамувайте от него, не се притеснявайте да защитавате позицията си, че сте създатели на писменост, не се отричайте от учението на Петър Дънов! Защото, драги, това са три, забележете три фундаментални основания за собственото ви историческо достойнство – просто няма друг народ в историята, който да съсредоточи в себе си толкова уникални духовни същности!

И знайте, уважаеми дами и господа, драги ми другарки и другари, че народ, който е дал на света три фундаментални духовни измерения, няма как да бъде сломен! Въпросът е, че вие трябва да намерите собствено българският отговор за начина, по който ще структурирате собственото си общество, след като сте уникален духовен субект в историята! Без да се притеснявате, разбира се, защото имате уникалното постижение да сте оцелели повече от тринадесет века в историята! Просто искам да ви призова да си заслужите бъдещето, драги!…

Това е положението!…

Честито ви Рождество Христово, но не забравяйте, че автентичното християнство е тук, сред вас, в душите и помислите ви, а не при поповете и лакейните служители на измислената ви църква – било православна, било католическа, било протестантска! Вие сте носителите – поотделно и заедно, драги!

 

Източник - Поглед.инфо
Людмил Георгиев е роден на 23 юли 1960 г. в гр. Трън, Пернишка област. През 1985 г. завършва СУ "Св. Климент Охридски" с първа специалност психология и втора специалност философия. От 1988 г. е редовен асистент в СУ. През 1990 г. става доктор по социология, а през 1999 г. -…

Вашият коментар