АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Иво Христов: Движим се по ясно изразена крива на цивилизационен срив

Иво Христов - 02 февруари 2018

Движим се по ясно изразена крива на цивилизационен срив и няма начин той да не засегне и българските институции, казва в интервю за ямболската телевизия „Диана кабел“ проф. Иво Христов в отговор на въпрос защо нивото на българския парламент стана толкова обидно  ниско и в него постоянно цари истерия.

Има обаче и нещо друго, според проф. Христов. И то, макар и непопулярно, трябва да се каже: „Още от самото начало на прехода българският парламент е съзнателно преекспониран от медиите, очевидно по нечия поръчка, като център на злото. Той играе ролята на удобна психо-ментална боксова круша, където нещастният народ излива своя яд, мъка, злоба, напрежение, без да има и елементарна представа, че всъщност реалните решения за това общество и за неговите ресурси се вземат на съвършено друго място“.

Предпоставката, че България, българските елити – добри или лоши – въобще вземат автономни решения, е невярна според проф. Христов.

Русия е запазила месианската идея за алтернативен тип поведение и цивилизация, а доминиращата западна цивилизация в момента изключва такова отношение към света, коментира още проф. Христов. По думите му обаче „не бива да се лъжем: днешна Русия е доста жестока карикатура на този месиански образ. Русия в 2017 г. е едно тежко олигархично общество с огромни социални диспропорции. В много отношения, въпреки че се опитва да бъде самостоятелен геополитически център, тя е страна, зависима от Запада.“ Нейният елит като цяло играе ролята на пета колона за унищожаване на страната и изсмукване на ресурси – 100 млрд. долара годишно изтичат от Русия, което я обезкръвява и подрива нейната икономическа самостоятелност.

Не така стоят нещата обаче, когато говорим за духовното и културното измерение. „Западът не се страхува от Китай като цивилизационна алтернатива… Страхува се от Русия, защото именно тя може да предлага цивилизационни, идеологически и всякакви други алтернативи. Тя е опасна с това, тя затова „граничи с Бога“, както метафорично се изрази д-р Николай Михайлов“, посочи проф. Христов.

Знаем ли какво искаме да променим в българската образователна система?

Какво се случва в Сирия и в Близкия изток?

Подготвят ли ни за една нова епоха на трансхуманизъм?

Чуйте още в интервюто на Росица Бакалова – част от дълъг разговор с проф. Иво Христов, проф. Боян Дуранкев и проф. Людмил Георгиев, излъчен по телевизия „Диана кабел“ на 1 февруари 2018 г.

Целият разговор – тук.

 

Проф. Иво Ангелов Христов е роден е на 5 септември 1966 г. в Киев.  Завършва средно образование в 31 СОУ, София (1984). Магистър по право и доктор по социология на правото на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с дисертация на тема „Правна регулация и модерност – социологическо изследване на два…

Вашият коментар