АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Проф. Иво Христов: С новите учебници по история се преобръщат представите, за да се манипулират бъдещите поколения

Иво Христов - 03 февруари 2018

 

„Преписването на учебниците по история и Истанбулската конвенция – на пръв поглед несъвместими неща, са всъщност абсолютно съвместими, две страни на един и същ процес – превръщането на народа в стадо за по-лесна манипулация”, коментира в предаването „Лице в лице” по бТВ проф. Иво Христов, депутат от коалиция „БСП за България“.

По думите му, това не е пренаписване, а тенденциозно преобръщане на представите, за да могат бъдещите поколения да бъдат манипулирани.  „Когато пишете за лагерите в Белене, напишете, че България е била 28-ма индустриална сила в света. Напишете едното и другото, а умният човек ще си направи изводите. Историята не е черна и бяла, тя е всякаква. А това е тенденциозно прецеждане на факти, то е ясно с каква цел”, каза още депутатът.

„Идва ми в повече децата на червената номенклатура, също пребоядисали се, отново да ме учат на морал, на демокрация и на толерантност“,  добави проф. Христов.

Светът влиза в много тежка форма на турбуленции, според него. А България се намира в „точка на незавръщане“.  „Точка на незавръщане е, когато сноп от различни по своя характер събития в един момент се събират в една точка, след което системата преминава в друго качество или престава да съществува като система – поясни депутатът. – Има  огромна опасност нацията да спре да се възпроизвежда. Българите са основната жертва на тази трагедия“. 

„Проф. Андрей Пантев преди време беше казал : „Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости”. Направиха и едното, и другото, аз добавям – сега ще ни направят и извратени“, коментира социологът.

По думите му резултатите от тестовете PISA показват, че качеството на образование в България рязко и непрекъснато пада, има генерации, които не четат книги, не разбират сложни послания, метафори, не разбират неща, които изискват някакъв багаж. А това води до опростяване  на социалните връзки и до печални резултати, анализира професор Христов: „Това е точката на незавръщане“.

Източник - btv -"Лице в лице", 2.02.2018
Проф. Иво Ангелов Христов е роден е на 5 септември 1966 г. в Киев.  Завършва средно образование в 31 СОУ, София (1984). Магистър по право и доктор по социология на правото на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с дисертация на тема „Правна регулация и модерност – социологическо изследване на два…

Вашият коментар