АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Иван Габеров: Ние, българите, между това, което сме, и това, което другите искат от нас

Иван Габеров - 21 февруари 2018

Оцеляването е  класическа българска добродетел,каквото и да  говорят в отрицателен смисъл другите за нея, казва писателят и издател Иван Габеров в интервю за ямболската телевизия „Диана кабел“.

Оцеляването ни позволява да имаме шанс, да имаме възможност, да имаме перспективата да се себепроявим. Ние нямаме това земно щастие да сме надарени с обществено спокойствие. На българите обществено спокойствие не им е било давано никога. По тази причина българите изглеждат народ великомъченик,  толкова вкопчени в личното си оцеляване и не виждаме социалната спойка, която може да ги превърне в някаква по-сериозна европейска общност. Това, последното,  не е наша задача. Нашата задача е да оцелеем.

Не ни е дадено да сме богосъстоятелни. Иначе нямаше да се друсаме върху кривокраките кончета от единия край на Азия, та чак до Дунав. Нямаше да понесем тези национални беди, наречени робство. Нямаше да печелим войни, а в същност да губим накрая на масата на преговорите.

Когато българинът слезе на нивото на общоприетата представа за успех, той се проваля. Той се проваля, защото това е друга задача. Това е работа на други народи. Ние постоянно сме в ножицата на това, което знаем, че сме, и това, което другите искат от нас. Ако сме богозрими хора, ние не бива да използваме традиционните човешки представи за успех и неуспех. Ние просто живеем в друг свят. И когато го разберем, ние сме щастливи и постигаме велики неща. Когато тръгнем да се доказваме на полето, на което се доказват другите, ние се проваляме, защото това не е нашият контекст.

Чуйте  в интервюто на Росица Бакалова, излъчено по „Диана кабел“ на 15 февруари 2018.

Иван Минчев ГАБЕРОВ е доктор на общественокомуникационните и информационните науки с дисертационен труд „Психологическата парадоксалност на историята в богомилски кон­т­екст“; доктор по психология с дисертационен труд „Отвъд християнската представа за саможе­ртвата“; магистър по история.Член на СБП. Роден на 10 март 1964 г. в гр. Сопот. През 1983 г. завършва ТМТ „Ген. Владимир Заимов“ със златен медал. През 1990 г. става…

Вашият коментар