АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
В. Радомирски: САЩ очевидно не желаят повече да разговарят с ЕС като със съюз

Валентин Радомирски - 25 април 2018

САЩ очевидно не желаят повече да разговарят с Европейския съюз като Съюз, а предпочитат да говорят с Франция. Това коментира в предаването „12+3“ по БНР дипломатът Валентин Радомирски. Според него Франция се превръща в предпочитан партньор на САЩ. Във вътрешнополитически план и двамата лидери – Доналд Тръмп и Еманюел Макрон печелят от срещата си, смята той:

„Предпочитанията на президента на САЩ Доналд Тръмп към френския му колега Еманюел Макрон са видни, дори за всички непредубедени анализатори. От миналата година Тръмп подава сигнали. /…/ Това е първото за 460 дни на власт, откакто Тръмп дойде, посещение на държавно ниво, т.е. първото официално посещение. Това също e знаменателно. Други европейски лидери не бяха удостоени с тази чест. Макрон може да се радва на светлината на прожекторите на тази пиар акция“. 

По думите на дипломата, от края на миналата година френският президент е активизирал дейността си със срещи и речи:

„Ако вземем дори последната ракетна атака в Сирия с участието на Франция, Великобритания и САЩ, може да се каже, че наблюдаваме нещо подобно като преди Първата и Втората световни войни, когато имаше една антанта, новата антанта за разбирателство на проблема, приличат на френско-британския съюз преди Втората световна война и модела на антантата преди Първата“.

Според Радомирски обаче Франция не е в състояние да преобърне нагласите на Тръмп по някои основни въпроси:

„Това е трудната задача на Макрон в момента – да оправдае резултатите от това посещение пред френската общественост, която не е безкритично настроена към отношенията със САЩ“. 

По въпроса за Иран предстоят много тежки дни, прогнозира дипломатът и добави:

„Иран е костеливият орех, който в момента дава голяма част от енергията за ръста на китайската икономика“. 

Сирия става все по-голям дразнител, подчерта той и обясни: „Конфликтът в Сирия прераства все повече в регионален конфликт с измерения, които могат да доведат до геополитически последици“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Източник - БНР, програма "Хоризонт", 12+3
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…

Вашият коментар