АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: В последно време визитите при Путин са знакови

Валентин Радомирски - 26 май 2018
Визитите, които се осъществиха при Путин, след като той формира новото руско правителство, са знакови. Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ дипломатът и външнополитически експерт Валентин Радомирски:

„Меркел беше там, Макрон, нашият президент, министър-председателят на Индия, вицепрезидентът на КНДР. Има и дълга поредица от още други визити, което показва едно активизиране на външнополитическата дейност на редица държави с Русия“.

В последно време се забелязва затопляне на отношенията между Русия и западните страни, добави още Радомирски. Според него оживлението се дължи изцяло на политиката на Съединените щати:

„Причината за сегашното оживяване е преди всичко политиката на САЩ, за която с една дума може да се каже, че следва концепцията за максимален натиск върху всички държави, в това число и върху своите партньори, за придобиване на отстъпки в полза на американците и осъществяване на практика на девиза „Америка преди всичко“.

Протекционистката политика на Доналд Тръмп е успешна и ще продължи, прогнозира Радомирски.

Той коментира, че България като ротационен европредседател може да посредничи за сближаването на Москва и западните държави, но решаваща роля ще има съдбата на проекта за газопровод „Северен поток 2“.

„Крайно време беше да съживим отношенията си с Русия, въпреки съпротивата на определени кръгове в България, но в противен случай бихме изостанали отново от общия ход на нещата. Това, което ще реши отношенията на Европейския съюз с Русия в бъдеще, е дали ще има „Северен поток 2“. Изявленията на Меркел и на Путин леко се различаваха. Путин каза, че транзитът през Украйна ще продължи, тъй като Меркел постави подобно условие, но ако това е икономически целесъобразно, а Меркел каза, че „Северен поток 2“ има стратегическо значение и Германия е готова да изиграе своята роля и да окаже съдействие. Това тънко различие – икономическата целесъобразност, знаейки споровете между Русия и Украйна, които дори бяха отнесени до Международния съд, може да постави под въпрос изграждането на тази тръба. От това ще зависи дали въобще има някаква възможност да се реализира така нареченият „Български поток“, за който говори президентът Радев, като обяви, че България би искала да се построи през Черно море“.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Източник - БНР, програма "Хоризонт", "Събота 150"
Валентин Радомирски е български дипломат и външнополитически експерт. Завършил е през 1974 г. „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт за международни отношения. Започва работа във МВнР през 1976 г. Между 2005 г. и 2009 г. е съветник по външната политика и националната сигурност на министър-председателя Сергей Станишев. От 2009…

Вашият коментар