АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Даниела Пенкова: Новото италианско правителство ще бъде дясно

Даниела Пенкова - 31 май 2018

Има две версии за развоя на събитията в Италия. Едната е, че Лигата би искала да отиде на нови избори, където се надява да вземе по-голям процент и да остане в коалицията с Берлускони.

„Най-доброто решение, за момента, би било да отстъпят от номинацията на Пауло Савона и да предложат друг министър. Ще видим дали това ще стане, или наистина Салвини, както е мнението на повечето политолози, е искал да доведе до криза“.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Даниела Пенкова – икономист и председател на фондация „Документални“, която се занимава с превод на документални филми на социална тематика.

Ако Лигата и „Пет звезди“ се явят заедно на изборите, те могат да получат много висок резултат, смятат те. Салвини и Берлускони вече са работили добре заедно, отчете тя. Лигата би взела по-висок процент и самостоятелно:

„При всички положения новото правителство ще бъде дясно. Дали ще бъде коалиция „Пет звезди“ – „Лига“, или ще бъде отново Берлускони, предстои да видим“.

„Ако европейските леви партии продължават да водят десни политики, трудно ще видим алтернатива на популистките партии, които всъщност са изцяло десни“, смята тя.

Можем само да се надяваме да се появят истински леви партии. В Италия имаше такава, но на изборите взе само един процент. Проблемът с липсата на капитал зад гърба на левите партии се усеща много силно, тъй като им е много трудно да изплуват, след като нямат поддръжката на медиите, нямат финансовите възможности, за да се представят с техните програми“.

Повечето партии излизат с предимно леви предизборни послания, но икономическите мерки в програмите им са десни, отчете тя. Популисткото правителство в Италия предлага най-десните мерки в последните 20 години, за които дори Ренци и Берлускони не са се замисляли навремето.

„Италия има огромен външен дълг – 2,3 трилиона евро. В момента, в който се вдигат лихвите по всички държавни облигации, това означава една огромна тежест за Италия. Италия винаги е имала един първичен бюджетен излишък вече 27 години. На теория трябваше да си изплати една част от дълговете. Вместо това, те се увеличават. Дългът е толкова голям, че в крайна сметка лихвите, които се плащат по него, водят до един бюджетен дефицит“.

Интервюто на Петър Волгин с Даниела Пенкова можете да чуете от звуковия файл.

Източник - БНР, програма "Хоризонт", 12+3
Даниела Пенкова е родена през 1975 г. в гр. София. Завършва Икономическо развитие, социално и здравно международно сътрудничество и управление на конфликти във Флорентинския университет. От 1993 г.  живее в Италия, а през 2015 г. се връща в България. Автор на статии на икономическа тематика в български и международни медии.…

Вашият коментар