АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Нашето усилие винаги да сме със силните досега не ни е дало никаква поука

Андрей Пантев - 06 септември 2018

̶  Проф. Пантев, много ваши колеги твърдят, че Съединението трябва да е Национален празник на България на мястото на Трети март, тъй като е извоювано от народа ни без чужда помощ. Съгласен ли сте с подобни твърдения?

– Самият факт, че изтъкваме, че сами сме си извоювали Съединението на България, свидетелства за нашите вечни комплекси за малоценност. Нима опълченците не са извоювали Освобождението ни, естествено, заедно с руснаците? Трети март за мен е по-значима дата, защото, независимо от последвалите разочарования, на европейската политическа карта се появява единица с името България. Повечето държави имат своите символи на национална празнична значимост именно от модерните времена.

‒ От ДПС, когато още беше председател Лютви Местан, предложиха 24-и май да бъде обявен за национален празник, за да няма кавги с Турция. Щеше ли това да бъде адекватно решение?

̶  Обявяването на 24-и май за национален празник е принизяване на делото на Кирил и Методий само за нас. Наша заслуга е, че това дело става част от една нова космополитна и християнска цивилизация. Нищо укорително няма в това Трети март да си остане Национален празник, защото без него нямаше да има Шести септември. По Простата причина, че нямаше да има какво да се съединява. 24-и май е значима дата също, но ние сами ще ограничим значението на този велик книжовен подвиг на тогавашните българи. Иначе нямаше как да си обясним как така нашия празник ще го празнуват в Украйна, и в Русия, и в Сърбия? Шести септември също не трябва да остане по-малко важен за нашето самочувствие!

– В много държави Националните празници са в деня, в който са получили своята независимост. Защо у нас това не беше прието?

‒ При балканските държави независимостта се постига след плюс – минус двайсетина години, когато те се обособяват като национални държави. Така се случва и при Гърция, и при Сърбия, и при Румъния… Сърбия получава независимост едва след Руско-турската война. Ако говорим за САЩ, там е друго, тъй като говорим за едноактна драма и едноактно постижение. Когато свършва войната за Независимостта на САЩ, други забележителни дати там нямат. Не може да копираме всичко само защото е направено там. Трети март за мен си стои като здрава традиция на нашата празничност!

̶  След 133 години какви са вашите изводи, може ли пак да е „съединена“ България?

̶̶  Ако под „съединение“ се разбира единомислие, то такова не може да има, защото дори и не е полезно подобно явление. Има една вътрешна, хоризонтална и битова ненавист, безпаралелна в нашата история, независимо какво сме преживели. Има кавга на опашката. Знаете, при един дребен пътен инцидент – хората се избиват, за едно момиче – хората се колят, а за сметка в банката – се тровят. Не че не е било и преди това, но като мащаб всичко е стъписващо за нашето битие. Гледаме в една посока, към най-силния, който обикновено е обявен за агресор. И нашата държава три пъти е обявявана за агресорка в историята. През 1913, 1917, 1947 г. Нашето усилие винаги да сме със силните досега не ни е дало никаква предупредителна историческа услуга и поука.

Интервю на Васил Василев

 

 

Източник - BIG5
Почетен председател на Клуб "24 май" Проф. Андрей Пантев e роден в на 26 март 1939 г. в с. Раковица, област Видин. Произхожда от учителско семейство. Двамата му родители са учители, а той самият е вече трето поколение учител. През 1954 г. завършва гимназия във Видин, след което следва „История“…