АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Валентин Радомирски: В България все още гледаме ЕС в идилична светлина

ВалентинРадомирски - 18 септември 2018

Дебатът между защитниците на националната държава и от друга страна – на доминацията на Европейския съюз и неговите права и ценности, не е преставал от основаването на съюза, но сега придобива критични измерения. Това мнение изрази в предаването „12+3“ дипломатът Валентин Радомирски.

„В момента се получиха наслагвания на няколко конфликтни точки. Миграцията беше само една от тях и различията, които дотогава бяха умело прикривани или решавани понякога с балансирани политики, вече проличаха очебийно и за обикновените европейски граждани, които все по активно се включват в дебата“.

Валентин Радомирски допълни, че в България донякъде пропускаме този дебат, а ЕС все още се разглежда в идилична светлина. „В този съюз са заложени редица несправедливости“, посочи Радомирски, според когото сме „пропуснали Маастрихт“ и процесите, които се развиват впоследствие:

„Увеличи се неравенството в ЕС оттогава досега. Вие виждате как се раздели – на Западна на Източна Европа. Проблемът с храните е само част от айсберга. Така че се появиха едни различия, които бяха заложени още от Маастрихт и наистина става въпрос за един основен ремонт на ЕС, който ще покаже (ако стане), дали той ще съществува или не“.

„Великите сили имат своите интереси и в случай, че ЕС не съумее да овладее ситуацията и не намери компромисно решение между тези две противоречиви гледни точки: за по-нататъшно интегриране или за оставяне на националния суверенитет над общите интереси, то тогава ще се превърнем в район, в който големите сили ще се опитат да получат надмощие“, предупреди Радомирски.

Цялото интервю е в звуковия файл.

Източник - БНР, "Хоризонт", "12+3"