АНАЛИЗИ > ИНТЕРВЮТА
Плоският данък е една от причините да бъдем страната с най-много свръхбогати и най-бедни в ЕС

Боян Дуранкев - 28 септември 2018

„В ЕС е прието, че инфлация до 2 % годишно е донякъде социално приемлива и поддържаща икономическа стабилност. Ако отиде към 3-4 %, предизвиква тревоги. В България е 3,5 %“ коментира в студиото на „България сутрин“ икономистът Боян Дуранкев.

По неговите думи има още няколко месеца до края на годината, в които обикновено поскъпват хранителните продукти, стоките за подаръци, намаляват и приходите на държавата, заради отлива на туристи. Това би могло да повлече 5 % инфлация.

Според него предстои ценова буря, тъй като се усеща много голямо социално напрежение заради увеличението на цените. По неговите думи правителството трябва да помисли сериозно за възможностите си да регулира свободния пазар.

Според икономиста държавата има много начини да реагира. Първият – повишаване на минималната работна заплата по-бързо, отколкото ифнлацията. Вторият – например да въведе семейно подоходно облагане, тоест тези, които взимат под екзистенц-минимума в държавата, който е 321 лв., да получават субсидии от нея, докато го достигнат.

„Ако моето семейство взима 250 лв. на човек, останалите 70 лв. ще получава като помощ от държавата. Няма нужда да намаляват цената на хляба и да се прави по-ниско ДДС“ обясни пред Bulgaria ON AIR Боян Дуранкев.

По неговите думи може да се помисли много сериозно за въвеждане на прогресивно данъчно облагане и да се отстъпи от плоския данък. 

„Страната в ЕС, която има най-много свръхбогати и най-много бедни, това е България. Ние сме първенци по разслоение“, заяви икономистът.

Икономистът коментира, че ако в България не се осигури по-добър жизнен стандарт, ценова стабилност и добро, безплатно образование и здравеопазване, както в държави като Германия и Австрия, границите са отворени за младите.

Гледайте видеото с целия разговор!

Източник - BG ONAIR
Проф. д-р Боян Дуранкев е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Ръководител е на катедра „Маркетинг и мениджмънт“ във ВУЗФ и част от Лабораторията за научно-приложни изследвания VUZF Lab. Специалист по глобалистика и стратегическо планиране. Автор е на над 350 специализирани монографии, учебници и статии. Специализирал в Русия,…